Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den amerikanske centralbank genopretter markedsordenen – igen

Efter historiske kursfald i februar og marts bød april på historiske kursstigninger. Det skyldes ikke mindst, at USA’s centralbank har betrådt helt nye og mere risikofyldte stier. Det er prisen for at genoprette markedsordenen.

Otto Friedrichsen, aktiechef og partner i Formuepleje

Med april bag os kan vi se tilbage på en måned med aktieafkast på 11 pct. på globalt plan. Det samlede aktieafkast dækker både over store regionale forskelle, men i høj grad også over sektormæssige forskelle.

Sundhedsaktier og IT-selskaber har været blandt de absolut bedst performende sektorer, hvor mange selskaber i øjeblikket igen kan fremvise positive aktieafkast for 2020 set som helhed.

Modsat udfordres sektorer som energi og finans af de strukturelle modvinde, men i høj grad også af de negative konsekvenser, som covid-19 har skabt. Det, at langt de fleste økonomier nu ser en stabilisering og nedgang i nye tilfælde af covid-19, er naturligvis en væsentlig årsag til den meget positive bevægelse, aktiemarkedet har foretaget over de seneste fem uger. Også det, at mange lande nu gradvist begynder at genåbne og dermed signalerer en opstart af de økonomier, der gennem marts og april har været lukket ned, er en anden væsentlig årsag.

Netop den gradvise genåbning af økonomierne kommer i kølvandet af enorme hjælpepakker fra både politikere og regeringer, men i høj grad også fra verdens centralbanker. Hvor politikere forsøger at afbøde de negative konsekvenser for arbejdstagere og -givere, specielt ved at afhjælpe likviditetsudfordringerne her og nu, har centralbankernes pakker også haft til hensigt at genoprette markedsdynamikkerne, der var under stort pres.

Den amerikanske centralbank har for eksempel haft travlt i marts med blandt andet rentesænkning til 0 pct.den 3. og 15. marts, reduktion af reservekrav, lempelse af kreditfaciliteter og opsætning af nye faciliteter til dollarfunding og meget mere.

Ud over disse mange tiltag ændrede centralbanken også mulighederne for aktivt at købe obligationer i markedet. Fra tidligere at have en begrænsning på køb af stats- og realkreditobligationer, kan den nu købe ubegrænset. Det har i høj grad bidraget til at afværge den dysfunktionalitet i de finansielle markeder, der var med til at skabe en del af panikken i slutningen af marts.

Som et resultat er merrenten på amerikanske realkreditobligationer relativt til statsobligationer stort set neutraliseret, og commercial paper-markedet (virksomhedernes korte kassekredit) er tilbage på normale renteniveauer. Sidst, men ikke mindst har forøgelsen af udbuddet af dollarlikviditet fjernet den tidligere præmie.

Senest åbnede USA’s centralbank i midten af april så muligheden for at købe virksomhedsobligationer enten direkte i markedet eller indirekte gennem indeksfonde. Obligationsopkøb i markedet er som nævnt ikke nyt for Fed. Det nye er, at banken bevæger sig længere ud af risikokurven og støtter virksomhederne direkte ved at aftage dele af deres gæld.

Alle tiltag er sket for at undgå en fastfrysning af det finansielle system og dermed et brud på den negative spiral, som kendetegnede dele af finanskrisen og var under opsejling i marts. Federal Reserve har understøttet det finansielle system i hidtil uset omfang, men modsat finanskrisen er det gjort over blot tre uger. Der er ingen tvivl om, at Fed (og andre centralbanker) har en vigtig rolle i, at der i april blev opnået et afkast, der ikke er set siden slutningen af 1980’erne.

Uden den kraftige intervention, der har fundet sted over de kritiske tre uger fra midten af marts, ville fokus i langt højere grad have været rettet mod et nedbrud i de finansielle markedsmekanismer og dermed en fuldstændig tilsidesættelse af de fundamentale forhold i f.eks. aktiemarkedet.

Indgrebene gør, at investorer kan træffe beslutninger i et markedsmiljø, der fungerer, og hvor forventningerne til de fundamentale forhold i højere grad vil definere afkastpotentialet på sigt. Konsekvenserne af endnu en gennemgribende sikring af markedsdynamikkerne og hjælpepakker til amerikansk økonomi er naturligvis mere gæld. Konsekvenserne af det er ikke ubetydelige, men noget der skal håndteres over tid.

De seneste tiltag, hvor køb af virksomhedsobligationer er blevet muligt for den amerikanske centralbank, blåstempler i et vist omfang de aktietilbagekøb, mange virksomheder over de seneste år har foretaget, og som jo netop ligger til grund for den balanceoptimering, der nu udfordrer dele af kreditmarkedet i takt med forværringen af de økonomiske nøgletal.

En blåstempling, der skubber til diskussionen om moral hazard og ikke mindst potentielt sætter aktier på den fremtidige amerikanske indkøbsliste.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.