Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lad ikke krisen skubbe ledige ud over kanten

Coronakrisen vil få ledighedskøen til at vokse endnu mere i de kommende måneder, og det bliver sværere at finde nyt job. Så der er brug for et bedre sikkerhedsnet med længere dagpengeret til ledige.

Corona rammer verden

Da de dystre meldinger fra SAS om afskedigelse af 1.700 medarbejdere forleden tikkede ind, var det endnu et tegn på krisens dybde. Og et varsel om, at ledigheden vil stige i den næste tid.

Coronakrisen har sendt flere end 45.000 personer ud i ledighed. Det tal risikerer at tage et yderligere nøk opad i de kommende måneder, når opsigelsesvarslerne og lønkompensationsordningerne udløber. Nye data fra Finansministeriet viser, at lønkompensationsordningerne i dag omfatter knap 140.000 personer. Hvis DI’s analyser holder stik, kan det hurtigt blive 220.000 eller flere.

Samtidigt styrtdykker antallet af jobopslag. I årets første tre måneder var der dagligt over 21.000 stillinger på Jobnet – nu kun knap 14.000.

Så hvad med de ledige, hvis dagpenge rykker tættere og tættere på at rinde ud? Et enigt Folketing besluttede i marts at stoppe for anciennitetstællingen i dagpengesystemet, så ledige i en periode ikke bruger af deres dagpengeret. Ordningen blev siden forlænget frem til slutningen af juni.

Det er en god start. Men den 1. juli vil der igen være ledige, der falder ud af dagpengesystemet uden mulighed for at finde ny beskæftigelse.

De seneste par år har ca. 5.000 ledige om året opbrugt deres dagpenge. Men problemet vil vokse, når jobåbningerne svinder ind og konkurrencen om de job, der viser sig, skærpes.

For skrækeksempler på, hvor mange der kan blive ramt, behøver vi ikke se ret langt tilbage.

I 2013 mistede flere end 37.000 ledige dagpengeretten. Kun 15 pct. fandt umiddelbart tilbage til beskæftigelse. Så rigtig mange kom i klemme, og 13 pct. røg ud til ingen indkomst overhovedet. Det tal kunne endda have være meget værre, hvis ikke der var blevet kastet en livline ud: Den særlige uddannelsesydelse, som betød en forlængelse af dagpengeperioden på den lavere ydelse. Lidt over halvdelen af de ledige overgik i 2013 til den særlige uddannelsesydelse.

Så historikken viser, hvor vigtigt det er at få spændt et sikkerhedsnet ud. For at undgå de menneskelige tragedier, der er forbundet med at miste indtægtsgrundlaget. Og for at undgå, at risikoen for at det kan ske skaber usikkerhed, som i sidste ende er med til at bremse opsvinget.

Derfor er der behov for at forlænge den ”neutrale” periode i dagpengesystemet, så ingen falder ud i 2020.

Regner man videre på de samme tal, som Beskæftigelsesministeriet har brugt, vil det koste knap 1,2 mia. kr. For et par måneder siden var beløbet en udfordring. Men i dag synes udgifter af den størrelsesorden at være et beskedent bidrag for at hjælpe de ledige igennem krisen og Danmark tilbage på sporet.

BRANCHENYT
Læs også