Nødråb fra robotindustrien: Brug os til at redde Danmark
Mere end nogensinde har Danmark og verden brug for det, som den danske robotindustri kan levere. Alligevel har de færreste virksomheder i branchen gavn af regeringens hjælpepakker.
På under ti år er der i Danmark skabt en robot- og automatiseringsindustri af internationalt format med over 300 virksomheder, 9.000 ansatte og en årsomsætning på 8,5 mia. kr. Heraf hentes 90 procent hjem ved eksport.
Nu, mere end nogensinde, har Danmark og verden brug for det, som denne industri kan levere.
Coronakrisen har vist, at forsyningssikkerhed er blevet en afgørende faktor. Det er nødvendigt at producere tæt på markederne og nær kunderne. Her spiller dansk-udviklede fleksible robotter og automatiseringsløsninger en afgørende rolle.
Fleksible robotter bliver ikke smittet, de er billige i drift og de kan holde afstand. Og fordi de samarbejder med mennesker, koster de ikke arbejdspladser. De virksomheder, der automatiserer, beskæftiger tværtimod flere medarbejdere end før, og de bliver aflastet for tunge og besværlige arbejdsopgaver.
Robotindustrien i Danmark består af nogle få lidt større virksomheder og lang række mindre og sårbare vækstvirksomheder. De har investeret tungt i ny banebrydende teknologi, der er en del af løsningen på de udfordringer, som epidemien stiller verden overfor. Alligevel har de færreste af dem gavn af regeringens hjælpepakker. Mange lovende og innovative robotvirksomheder er i startfasen og forventes først at give overskud om nogle år. Udskydelse af moms- og skattebetalinger hjælper dem meget begrænset.
Derfor er det helt afgørende, at vores land og vores grænser nu lukkes op så hurtigt som muligt under sundhedsmæssigt forsvarlige forhold, så den danske robotindustri og det øvrige erhvervsliv igen kan arbejde internationalt og tjene penge hjem til Danmark. Samtidig håber vi, at Vækstfonden og andre offentlige aktører med blik for det globale potentiale i automatisering også fremadrettet vil investere fremsynet i den danske robotindustri.
Ellers risikerer vi en at miste en helt enestående styrkeposition i dansk industri, som det er lykkedes at opbygge i et tæt samarbejde mellem virksomheder, vidensinstitutioner, private og offentlige investorer. Og det har Danmark bestemt ikke råd til i den nuværende situation.
Enrico Krog Iversen, CEO, OnRobot
Christian Hannibal, digitaliseringspolitisk chef, DI Digital
Kim Reeslev, formand DIRA, Dansk Robot Netværk
Tom Togsverd, direktør, Togsverd Consult