Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Coronakrisen er sprogets solformørkelse. Skynd dig at se den

Vante vendinger viger for virusvaner.

Corona rammer verden

Det siges, at øjnene er sjælens spejl. I samme dur må sproget være samfundets spejl. Og lige nu, hvor vi er midt i en markant begrænsning i vores tilværelse, ses det tydeligt i det vi siger, skriver og udtrykker på anden vis.

”I disse tider”, ”sikke mærkelige tider” eller ”intet er som det plejer lige nu” er blevet en ny standardindledning til de fleste artikler, blogindlæg og opslag på sociale medier. For ikke at tale om samtaler i telefoner, over hækken eller på tværs af afstand på kontoret.

Det er ikke kun manglen på kreativitet der gør, at vi lyder som en gentagelse af os selv og hinanden. Det er også fordi, at vi som flokdyr samles om det, der berører os alle lige nu.

Derfor er covid-19 blevet en sikker indledning til en samtale, på niveau med vejret. Indled dit salgsmøde med en snak om krisen, og du er i gang med en glimrende opvarmning. Alle kan tale med.

Sproget afspejler den tid, vi lever i. Vil I lære af det, der betyder noget i din organisation, og vil I stræbe efter varige forandringer baseret på corona-erfaringerne, skal I lytte til det, der bliver formidlet. Systematisk. Det er som en åben bog af indsigter. Lige til at samle op og blive klogere af.

I kan f.eks. blive inspireret af filosoffen på LinkedIn, der bad sit netværk om at skrive de nye sætninger ned, som vi hører os selv sige nu, og som vi ikke sagde før. Og sætninger, som vi er ophørt med at sige.

Sætninger, såsom sønnen der spørger sin mor: ”Er du hjemme, når jeg kommer hjem i dag?” var ophørt. Den var erstattet af sætninger som ”hvem vil med ud på en formiddagstur?”.

Derimod er ”hvor mange må vi være i det her lokale?” eller ”foretrækker I Teams, Hangout eller Zoom?” eksempler på nye spørgsmål, der fylder i arbejdslivet og blandt andet har erstattet ”skal jeg komme forbi dit kontor?” eller ”hvem tager kage med?”.

Det er ikke kun det skrevne eller verbale sprog, der præger tiden. Visuelt rammer billedet af en bombelignende form med tentakler, der ligner noget fra en science fiction-film, vores hornhinde i sådan en grad, at ingen længere er i tvivl om, hvad det er.

For ikke at tale om videoer og billeder af onlinemøder. Enten i form af møder, hvor en stakkel har glemt at slukke kameraet, imens bukserne trækkes ned på toilettet, eller de kreative set-up af hjemmestudiet med computeren stablet på kasser eller strygebræt.

Sproget lige nu udtrykker forandring og tilpasning, nye måder vi griber livet an på og afsavn efter det, vi kender. Det er en helt særlig indsigt, vi kan opnå, i en situation, der er sjælden som en solformørkelse.

Langsomt nærmer vores hverdag sig igen normalen, når der åbnes op. Og sproget vil igen forvandles. Så grib muligheden nu. Det vil hjælpe jer til at sætte de mål, der virkelig batter.

BRANCHENYT
Læs også