Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Postnord eller kaos? Der findes en tredje mulighed

Ifølge Grakoms direktør Thomas Torp kan vi ikke gøre andet end at poste flere penge i PostNord. Alt andet vil være kaos. Det skrækscenarie har ikke hold i virkeligheden. Tværtimod har Danske Medier foreslået en løsning, der vil betyde en væsentlig billigere postomdeling.

I et indlæg på Finans 12. maj kaster Grakoms direktør Thomas Torp sig i anledning af de igangværende forhandlinger om postmarkedet ud i et indædt forsvar af PostNord. Læserne af hans forsvar må forstå, at vi i Danmark modsat vores nabolande slet ikke har noget valg, når det kommer til vores post. Ifølge Thomas Torp bliver vi nødt til at poste flere og flere penge i PostNord og samtidig acceptere en postomdeling, som mange oplever som stadig mere håbløs.

Men valget står selvsagt ikke kun mellem at fastholde PostNords dominans eller en kaoslignende liberalisering, sådan som Thomas Torp opstiller det. Der er en tredje vej.

Danske Medier har foreslået partierne bag forhandlingerne og Transportministeriet, at postselskaber forpligtes til at levere for hinanden. Listepriserne skal stadig være ens i hele landet, som det er tilfældet i dag, så et brev koster det samme, uanset om det skal til Frederiksberg eller Fanø.

På den måde kan distributørerne arbejde sammen i stedet for at bekrige hinanden, og det sparer danskerne penge. Det vil betyde, at PostNords biler ikke længere vil skulle køre langsommeligt om kap med andre leverandører på den smalle, mudrede vej til Mandø – eller stå parkeret side om side på færgen til Anholt.

Med vores løsning vil staten kunne spare enorme summer på tilskudsfronten.

Det er også en løsning, hvor danskerne modsat PostNord på finansloven kan se, hvad de betaler for. En løsning, der ligger tæt op ad både den tyske og den svenske løsning, og som vil give et postmarked i balance. Et marked, hvor tilskud vil være enten ikke eksisterende eller i det mindste mindre end i dag.

Vores løsning vil spare penge, da PostNord ikke længere skal stå alene med de opgaver, der er knyttet til befordringspligten. Derimod får distributionsvirksomhederne mulighed for at arbejde sammen om at sikre et effektivt postmarked, der fungerer for alle danskere.

BRANCHENYT
Læs også