Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Disse fire faktorer afgør, om krisen har gjort varig skade

Lige nu er krisen ekstrem i kølvandet på corona, og først om nogle måneder kan vi se, om økonomien taber højde igen eller aktiemarkedets nuværende optimisme er berettiget. Resultatet afhænger af fire spørgsmål.

Corona rammer verden

I de seneste uger har aktiemarkederne ignoreret de økonomiske nøgletal. Investorerne forholder sig ikke til det, der sker lige nu, men i stedet til en optimistisk forventning til de næste 6-12 måneder. Det vil tage et stykke tid, før vi ved om den optimisme er berettiget.

Lige nu er krisen ekstrem, og i alle tilfælde vil der komme en form for rekyl, når restriktionerne løftes. Først efter nogle måneder vil vi se, om det kan skabe et selvbærende opsving, der kan fjerne hele effekten af covid-19-chokket, eller om økonomien vil tabe højde igen, fordi krisen har gjort varig skade. Resultatet afhænger af disse fire spørgsmål.

For det første: hvad sker der med covid-19? Udgangspunktet er, at en forsvarlig genåbning af økonomien kræver et lavt antal smittede og en høj testkapacitet. Store dele af Europa er klar, men i modsætning til i Kina huserer covid-19 stadig i baggrunden, så det vil ske i små skridt. Uden for Europa er der endnu større ubesvarede spørgsmål, for i USA starter genåbningen, før forudsætningerne er på plads. Det øger risikoen for tilbagefald, men vores hovedscenario er, at normaliseringen fortsætter, men bare er meget langsom.

For det andet: hvor omfattende vil genåbningen være? I april mistede USA flere end 20 millioner arbejdspladser; det minder mere om en naturkatastrofe end en recession. Da orkanen Katrina hærgede delstaten Louisiana i 2005, tog det måneder, før det lokale arbejdsmarked stabiliserede sig. Mønsteret i dag er det samme, men covid-19 forsvinder ikke lige så hurtigt som en orkan, så det vil tage endnu længere tid. Selv om over 80 pct. af de afskedigede var midlertidige, er det ikke alle, der får deres gamle job tilbage.

For det tredje: hvor effektiv er indsatsen fra regeringer og centralbanker? Den har helt klart haft en kortsigtet effekt. Der er masser af likviditet i det finansielle system, og det har stabiliseret kreditmarkedet. Men når det gælder egentlig økonomisk støtte, består den hovedsageligt af lån, udskudte betalinger og midlertidige støtteordninger. Det ville have passet bedre til den korte krise, man håbede på i begyndelsen. I en længere krise vil det ikke hjælpe meget, at virksomhederne kommer ud af den med endnu højere gæld.

Og for det fjerde: hvor længe vil chokket tynge økonomien? Når normaliseringen er på plads, vil væksten stadig være udfordret af voksende budgetunderskud, tårnhøj gæld, øget usikkerhed og lavere huspriser. Hvis ledigheden ikke kommer meget hurtigt ned igen, vil indkomsterne formentlig også blive udhulet af faldende lønninger. Der vil helt sikkert stadig være udfordringer, også efter covid-19 er bekæmpet.

Der vil gå nogle måneder før vi kan få et endegyldigt svar på disse spørgsmål. Jeg tror mest på den mere negative historie, og derfor vil jeg nok være forsigtigt med at købe aktier lige nu.

BRANCHENYT
Læs også