Serier

Pas på, hvad du ønsker dig som investor

Hav is i maven og investér, selvom der er der mange usikkerheder i verden.

Corona rammer verden

Vi er i den grad fanget af økonomisk og politisk usikkerhed i disse måneder. Først og fremmest har vi coronakrisen, som har sat global økonomi på standby i en periode, og oveni begynder velkendte usikkerhedsfaktorer som brexit og handelskrigen at poppe op til overfladen igen. Dertil kommer et præsidentvalg i USA til november, og med denne cocktail af usikkerheder er det ikke overraskende, at mange mennesker samler økonomisk forråd, just in case.

Over en bred kam fra institutionelle investorer til husholdninger bugner de kontante opsparinger i øjeblikket.

Data fra investeringsbanken Bank of America Merrill Lynch viser f.eks., at de globale institutionelle investorer aktuelt har en meget høj andel af deres midler stående kontant set i forhold til de seneste årtiers gennemsnit – og også en højere kontantandel end under finanskrisen. Mens data fra Den Europæiske Centralbank og Bank of England viser, at opsparingsraten i de fem største europæiske økonomier – Tyskland, England, Frankrig, Italien og Spanien – er steget markant under coronakrisen.

Besnærende dagdrømmerier
Forbrugernes øgede opsparing handler dog ikke blot om behovet for at holde igen og hamstre i usikre tider. Det er sværere at skambruge kreditkortet, når alt fra biografer og butikker til restauranter og kaffebarer har været lukket – og derfor er der et massivt pres for at få genåbnet vores samfund igen. Moderne økonomier er i høj grad forbrugsdrevne, og jo længere forbrugerne træder på bremsen, jo dybere bliver det sorte hul i global økonomi.

Når den høje usikkerhed giver nervøse trækninger, er det som investor besnærende at dagdrømme om mere harmoniske tider uden skyer på himlen og med blikstille vand – en tid uden bekymringer om coronavirus, økonomiske og politiske risici osv. Men pas på, hvad du ønsker dig. Selvfølgelig ville verden være et langt bedre sted uden coronavirussen, ingen tvivl om det, men når alt er godt, og du intet har at bekymre dig om, er det, at jeg for alvor begynder at blive bekymret.

Kan næsten kun blive værre
Og hvorfor så det? Jo, når de finansielle markeder har indregnet alt det positive, ingen frygter fremtiden, og alle investorer er gået all-in i aktier, kan det næste ikke blive bedre derfra, kun værre. Så skal der i mange tilfælde ikke så meget til at ridse glansbilledet og sprede nervøsitet for, om alt nu også er så idyllisk, som vi går og bilder os ind.

Erfaringsmæssigt har det ofte været perioder med betydelige risici, der giver de bedste afkast – og som investor skal du kunne leve med risici. Ellers skal du lade være med at investere. Risiko er prisen for afkast. Derfor er mit budskab også, at hvis du som investor vil købe (flere) aktier, er det sjældent den bedste strategi at vente på, at alle usikkerheder er ryddet af bordet. Så ligger de største stigninger formentlig bag dig og ikke foran dig.

Se frygten i øjnene
Den aktuelle coronakrise er et godt eksempel. Globale aktier ramte bunden den 23. marts, og trods den meget store usikkerhed, der fortsat hersker om global økonomi, har aktierne allerede indhentet omtrent to tredjedele af det tabte. Så hvis du går og afventer en vaccine mod coronavirus og en endegyldig afslutningen på handelskrigen mellem USA og Kina, før du tør smide penge i aktier, er det med garanti ikke dig, der løber med de største kursgevinster.

Det kan lyde paradoksalt, men den aktuelle usikkerhed er faktisk med til at gøre mig lidt mindre bekymret for mine investeringer – specielt når jeg ser, hvor aktivt centralbanker og regeringer har reageret på coronakrisen og understøttet økonomierne. Og de betydelige kontantbeholdninger hos en del investorer er i min bog ikke et faresignal, men det modsatte. Det giver blot investorer ekstra råderum til at købe op i aktier – også i tilfælde af tilbagefald på aktiemarkederne, der kan blive anset som en opkøbsmulighed.

Usikkerhed er et grundvilkår som investor, du skal blot sørge for at sammensætte en portefølje, der bringer dig godt gennem det oprørte hav.

Så har du penge på kontoen, der skal investeres, så lad være med at vente på den perfekte verden uden usikkerhed. Ja, der er masser af usikkerhed i verden i øjeblikket, men se frygten i øjne, tal med din rådgiver, og prøv at se støjen som en mulighed frem for en fjende. Usikkerhed er et grundvilkår som investor, du skal blot sørge for at sammensætte en portefølje, der bringer dig godt gennem det oprørte hav.

BRANCHENYT
Læs også