Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Måske er det nu, du skal genoverveje din rentestrategi

Riskoen for at tage fejl, når krystalkuglen støves af for at spå om renten, er stor. Alligevel har renteprognoser en berettigelse.

Mikkel Høegh, boligøkonom og afdelingsdirektør, Jyske Bank

Det kræver brede skuldre at mene noget om renten. Andre vil mene, at det nærmest er dumdristigt at have forventninger til renten. Et faktum er i hvert fald, at det er umådeligt vanskeligt at spå og særligt om renten. Sandsynligheden for at man tager fejl, når krystalkuglen støves af, er gedigen.

Tolkes prognosen alt for håndfast, er det mere sandsynligt, at man rammer ved siden af, end at man rammer rigtigt. Alt dette tror jeg, de fleste økonomer efterhånden er blevet ganske bevist om - lært af hård erfaring. De seneste 15 år har hovedtendensen i renteprognoserne været stigende renter, og det stik modsatte er sket. Årsagen til fejlskønnene er mange, og de mange fejlkilder er efterhånden godt afdækket.

Set ud fra de seneste mange års erfaringer og renteprognosernes track record var det måske tiden at lægge prognoserne i graven og dermed erkende, at man ikke kan spå. Boligejerne, der har valgt variabel rente og dermed lukket ørerne for prognoserne, har umiddelbart klaret sig bedst. De har både haft de mindste rentebetalinger, og hvis de har afdraget også afviklet mest på deres gæld.

Så umiddelbart er det jo meget enkelt. Det har været bedre at vælge variabel rente end at lytte til økonomernes formaninger. Men der et men. Der er nemlig en risiko ved denne strategi, og selv om det er gået godt historisk, er det ikke det samme, som at man blot skal lukke øjnene for at renten kan stige.

Det er netop ydelsesrisikoen, der giver renteprognoserne eksistensberettigelse. Det, som er afgørende, er, at man ikke tager prognoserne alt for håndfast, men snarere ser dem som diskussionsoplæg til, hvad vej det kunne tænkes at gå. Lige nu er ingen undtagelse. Selv om, at covid-19-krisen har gjort, at det måske er endnu vanskeligere at spå end ellers.

Erfaringsgrundlaget er i hvert fald spinkelt, men bruger man sin prognose rigtigt, har man i hvert fald valgt strategi med åbne øjne. Dermed har man formentlig også gjort sig tanker om, hvad der kan ske rent privatøkonomisk, hvis renten bevæger sig. I den forbindelse er det også værd at forholde sig til, at hvis man står ved en skillevej og vælger at gå til den ene side, at man så har valgt den anden vej fra, og hvilke konsekvenser det kan have.

Lige nu synes mantraet at være, at renterne vil forblive lave længe endnu. Et mantra, jeg selv hælder til som følge af, at centralbankerne er meget aktive i forhold til at forfølge en strategi om at holde renterne nede. Det sker som bekendt ved massive opkøb af rentebærende værdipapirer. Seddelpressen er med andre ord rødglødende. Det er blot ikke det samme, som at renten ikke kan stige fra det nuværende niveau. Renten er jo lav i historisk kontekst, og det vil også være tilfældet, selv hvis den mod forventning blev fordoblet fra nuværende niveau.

Aktuelt har staterne massive underskud, og som følge heraf ser vi udstedelser af statsobligationer. Det store udbud af obligationer giver i sig selv anledning til rentestigninger, ligesom permanente forringelser af de offentlige finanser vil give anledning til stigende renter.

Herudover synes de værste nøgletal, som følge af den verserede krise, at have ramt nyhedsrullen. Krisen er dyb, men nøgletallene rebounder, og derfor er der fokus på en vækstdagsorden. En tiltagende vækst taler også ind i stigende renter. I hver fald i den lange ende af rentekurven. Det er således vores hovedforventning, at de lange rente vil krybe op på det mellemlange sigte som en kombination af ovennævnte årsager.

Det er muligt, at denne sommer ikke giver anledning til de vanlige ferieeventyr, men når man så nyder sommeren under de hjemlige himmelstrøg, er det i min optik relevant at genbesøge sin rentestrategi. Det kan i hvert fald være nu, at alternativet til den attraktive, variable rente rykker på sig. Det sker formentlig i afmålt tempo, men det betyder blot, at man ikke behøves at forhaste sig.

Mikkel Høegh

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.