Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Absurd statsligt sjusk med lovpligtige klausuler

Når staten ikke selv overholder og holder øje med arbejdsklausuler, hvem skal så?

Anja C. Jensen, næstformand i HK Privat

Vejen til helvede er belagt med gode intentioner (og dårlige undskyldninger). Kaster man et blik på brugen af arbejdsklausuler i staten og kontrollen af, om de overholdes, holder denne talemåde desværre kun alt for godt.

Arbejdsklausuler er til for at forhindre, at privatansatte medarbejdere, der udfører arbejde for eksempelvis offentlige instanser, får mindre gunstige løn- og arbejdsvilkår end dem, der gælder for arbejde af samme art under en kollektiv overenskomst. Fordi vi naturligvis ikke kan have, at vores skattekroner bruges til social dumping, ej heller til at modarbejde den model hele vort samfund bygger på. Det er der angiveligt bred enighed om blandt de fleste politiske partier, med undtagelse af nogle få.

Så langt så godt. Det skal i øvrigt nævnes, at arbejdsklausuler ikke bare er en fiks idé, vi har set os varme på i fagbevægelsen - de er faktisk lovpligtige i alle kontrakter, som det offentlige indgår med private leverandører. Som sagt er de gode intentioner på plads.

Men her ender glæden ved systemet også.

For én ting er regler, intentioner og pæne ord på papir.

Den 4. juni rettede statsrevisorerne en særdeles skarp kritik mod selve staten for at sjuske med loven. Dette er for det første sket ved, at staten i al for høj grad helt forsømmer at indføre de lovpligtige arbejdsklausuler i kontrakter med private leverandører, endda i brancher med højrisiko for brud på kontrakter.

For det andet har man ikke at kontrolleret, at leverandører lever op til kravene i samme klausuler, hvor de eksisterer. Staten overholder altså ikke loven på dette ret væsentlige punkt.

Når man kigger på tallene, taler de deres tydelige sprog: Selvom det er lovpligtigt, har 26 pct. af departementerne og 39 pct. af styrelserne i staten ikke skrevet en arbejdsklausul ind i kontrakter med private leverandører på bygge- og anlægsområdet og på det grønne område.

Samtidig er kontrollen af, om leverandører så overholder reglerne, nærmest ikke-eksisterende. 78 pct. af ministerierne og styrelserne kontrollerer slet ikke om arbejdsklausuler (hvor de er indføjet) bliver overholdt.

Prøv lige at kigge på de tal en gang til. Det er altså staten, der selv hverken overholder loven eller kontrollerer, at den bliver overholdt. Og her taler vi altså ikke om unødigt bureaukrati eller skinbestemmelser. Arbejdsklausulerne skal blandt andet sikre, at staten og det offentligt ikke er aktiv indkøber af arbejdskraft, der bliver udsat for social dumping.

Nu har statsrevisorernes undersøgelse særligt drejet sig om arbejdspladser, hvor der erfaringsmæssigt er størst risiko for social dumping og brud på arbejdsklausuler. Statsrevisorerne definerer det selv som brancher, der beskæftiger ufaglærte og udenlandske arbejdstagere. Det er brancher, som der SKAL være styr på.

Men jeg lægger mærke til, at det i statsrevisorernes bemærkning også fremgår, at man i perioden 2015-2019 slet ikke har ført kontrol med overholdelsen af arbejdsklausuler på 4 ud af 5 udvalgte indkøbsaftaler. Her gælder det så områder som vagtordninger, flytning, konference samt trykkeri, kopi og print.

Det går da virkelig ikke!! Og det må som minimum kalde på en ordentlig portion selvransagelse i de statslige institutioner, der har pligt til at kontrollere og ikke mindst i de ministerier, der indkøber uden aftaler. Jeg vælger at tro, at dette ikke handler om intentionel forsømmelse, men med statsrevisorernes skarpe kritik klingende i ørerne, skal der ryddes op og rettes op nu. Det, som vi har været vidne til denne gang, kan vi til nøds afskrive som et absurd sjusk.

Nu ser jeg frem til, at beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, på et samråd fredag, skal svare på, hvilke tiltag han vil iværksætte for imødegå kritikken. Staten indkøber årligt for 42 mia. kr. Hvis der ikke bliver rettet op, risikerer vi, at staten i sidste ende bliver den største aktør, når det kommer til at dumpe løn og sociale vilkår. Og det er fuldstændig uacceptabelt. Særligt, når både de gode intentioner og lovgivningen er på plads. Det er trods alt skattekroner – der bruges til at undergrave vores samfund.

Anja C. Jensen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.