Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Ja tak til grøn skattereform – men hold uligheden i skak

Der venter regeringen en balancegang, efter det for nyligt lykkedes at lande en god, bred klimaaftale. Et af de hensyn, der bør veje tungest, er, at uligheden ikke må løbe løbsk under dække af den grønne fane.

Ole Just, cheføkonom i HK.

Det bliver en travl sommer i ministerierne, der har ligget vandret under coronakrisen. For den nye klimaaftale for energi og industri forpligter regeringen til at fremlægge et oplæg til en grøn skattereform. Allerede til efteråret.

Det er noget af en kabale, som skal gå op. Partierne bag aftalen er enige om, at CO2-afgifter kan være et afgørende instrument for at indfri Danmarks målsætning om 70 procent mindre CO2 i 2030.

Men det skal ske under hensyn til bl.a. bæredygtig erhvervsudvikling, dansk konkurrencekraft, sunde offentlige finanser og beskæftigelse og minimering af lækage. Det er absolut vigtige og anerkendelsesværdige hensyn. Men de afspejler også de politiske prioriteter i forligskredsen.

Hensynet til fordeling af omkostninger ved den grønne omstilling, fremgår derimod ikke direkte. Men ”sammenhængskraft” og ”sociale balancer” afspejler de samme tematikker.

Og det er helt centralt, at der er fokus på at undgå, at den grønne skattereform får uligheden til at skyde i vejret.

De gule veste i Frankrig spøger. Og hvis Christiansborg ikke tager fordelingsmæssige hensyn, bliver det svært at komme i mål. Så også på det punkt skal Danmark være et foregangsland.

CO2-afgifter vil føre til højere priser og flytte rundt på både forbrug og arbejdspladser. Så hvordan sørger man for, at en god aftale ikke ender med at få en social slagside?

Beregninger fra Kraka viser, at der er gode muligheder for at kompensere personer med lav indkomst for sådanne prisstigninger. Man kunne f.eks. se på at afvikle elafgiften, nedsætte bundfradraget eller indføre en klimabonus a la den grønne check.

Der vil være behov for at tilpasse klimabonussen løbende, da det kan være svært at vurdere på forhånd, hvordan CO2-afgiften slår igennem på priserne.

Men det er ikke nok blot at have blikket rettet mod prisstigninger, når det gælder fordeling. Aftaleteksten sender også et vigtigt signal om, at der skal tages hensyn til det samlede tab af arbejdspladser.

Med andre ord accepteres det, at CO2-afgiften i værste fald vil kunne koste arbejdspladser. Her kan man frygte, at det vil ramme skævt geografisk og uddannelsesmæssigt.

Det er derfor afgørende samtidig at sætte ind med en ambitiøs investering i livslang læring, så de, der mister jobbet, får gode muligheder for at skifte spor og finde beskæftigelse i de nye jobs, der bliver skabt med den grønne omstilling.

Forligspartierne må have begge aspekter af fordeling for øje, hvis den grønne skattereform skal rykke Danmark tættere på 70 procent-målet.

Ole Just

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.