Serier

Virusfrygten vender tilbage

En stigning i antallet af smittede med covid-19 i USA gør aktiekurserne ustabile.

Corona rammer verden

Den seneste måned har den globale økonomi været på vej fremad. Genåbningen er i fuld gang, og det har selvsagt en positiv effekt på økonomien. Det kan dårligt være anderledes, hvis noget har været helt lukket og bare åbner igen. Men samtidig er der tegn på at det måske er gået lidt for stærkt, især i USA.

De økonomiske nøgletal er fortsat gode. Arbejdsløsheden i USA toppede allerede i april og der blev skabt flere millioner arbejdspladser i maj. Efterspørgslen er også kommet stærkt tilbage; detailsalget steg næsten 18 pct. i maj, blandt andet hjulpet af den check, alle amerikanere fik i slutningen af april.

Alternative nøgletal, der måler søgninger på nettet om transport og restaurantbesøg, viser også, at det gik hurtigt med at genoprette aktiviteten, efter at man fjernede restriktionerne. Og vi har kun set den første del af genåbningen, så i princippet kan aktiviteten fortsætte med at stige i hvert fald henover sommeren alene drevet af denne faktor. Derefter skal der formentlig mere kul på kedlerne fra politisk hold.

Alt dette har medvirket til at løfte aktiekurserne. Det er imidlertid helt afgørende for den historie, at virus er under kontrol.

De seneste ugers stigning i antallet af smittede i især det sydlige USA giver derfor anledning til bekymring. På østkysten fulgte stater som New York og New Jersey samme kurs som de hårdest ramte europæiske lande, og de har brugt måneder på at få virus under kontrol. Men en række stater i den sydlige del af USA slap i første omgang med mindre udbrud, og de kunne ikke vente med at åbne igen.

De lempede restriktionerne i slutningen af maj, og et par uger senere var det klart, at det måske ikke var en god ide. Stater som Texas, Florida, Arizona og Californien rammes nu af flere end 5000 tilfælde om dagen, og for hele USA er antallet nu lige så højt som i april, da udbruddet på østkysten var værst. Det skyldes ikke kun, at man tester flere, for der har været en lige så markant stigning i antallet af indlagte.

Der er imidlertid også lidt mere positive tegn. Indtil nu antallet af dødsfald ikke begyndt at stige, og derfor kan det ikke udelukkes, at covid-19 har muteret til en mindre dødelig variant. Det kan også tænkes, at den politiske vilje til genåbning er så stor, at man vil forsøge at leve med udbruddene, og det er først, når det har en økonomisk effekt, at det bliver et problem for markederne.

Så længe udbruddene vokser i styrke vil frygten for en fornyet nedlukning også stige, og vi nærmer os det punkt, hvor politikerne er nødt til at reagere.

Indtil nu er der kun små økonomiske effekter. Texas har sat genåbningen på hold, og staterne på østkysten har indført indrejserestriktioner igen, men endnu har ingen ført reglerne tilbage.

Lige nu er antagelsen derfor, at genåbningen fortsætter, men så længe udbruddene vokser i styrke vil frygten for en fornyet nedlukning også stige, og vi nærmer os det punkt hvor politikerne er nødt til at reagere.

Læs også
Top job