Debat

Verdens bedste investor køber naturgas

Vi lever i en tid, hvor investorer flokkes om grønne investeringer og går i en stor bue uden om fossile brændstoffer. Men nu har Warren Buffet i sit første opkøb i fire år købt et gammelt energiselskab – en investering, der strider mod alle tidens tendenser. Eller gør den?

Amerikanske Warren Buffet, der sammen med sin kompagnon, Charlie Munger, ofte betegnes som nogle af verdens mest succesfulde investorer gennem tiderne, foretog i sidste uge et opkøb på 10 mia. dollar. gennem selskabet Berkshire Hathaway. Når de to aldrende investorer går i markedet og køber op, standser andre investorer op og kigger i samme retning.

Berkshire Hathaways køb af Dominion Energy tiltrækker sig naturligt opmærksomhed, når man ser på den historik og det afkast, Warren Buffet og Charlie Munger har skabt gennem årtier. Store amerikanske virksomheder som Coca-Cola, Wells Fargo og Apple er blandt kernepositionerne i investeringsselskabet Berkshire Hathaway. Specielt set i lyset af, at Warren Buffett over en årrække ikke har været aktiv i større virksomhedsopkøb og gradvist har akkumuleret op mod 137 mia. dollar i fri likviditet.

Men hvordan passer et energiselskab ind i Buffetts investeringskoncept? Og hvordan passer et naturgasselskab ind i en verden, hvor investorer jagter grønne investeringer?

I en verden, hvor investorer flokkes om grønne investeringer, virker det umiddelbart underligt at kaste sig over et gammelt fossilt brændstof som naturgas – eller gør det? Warren Buffetts aktiepositioner vidner om en eksponering mod store amerikanske virksomheder, ofte med et perspektiv af vigtig infrastruktur og en langsigtet stabil afkastprofil.

Dominion Energy opererer inden for gasområdet, men en stor del af aktiverne er inden for midstream, eller med andre ord transporten og opbevaring af naturgassen fra produktion til afskibning. Warren Buffett køber med andre ord ikke en hypet historie om grøn energi, men derimod et selskab, der råder over en flaskehals på transporten af naturgas.

Med købet af Dominion Energy fordobler Warren Buffett Berkshire Hathaways eksponeringen mod transport af naturgas til en amerikansk markedsandel på 18 procent.

Selvom den kritiske infrastruktur i form af Dominion Energy passer perfekt ind i Buffetts investeringsprofil, og ikke mindst i energidelen af Berkshire Hathaway, skal man heller ikke undervurdere det miljømæssige perspektiv på trods af naturgassens fossile karakter. Bevægelsen inden for de fossile brændstoffer i det grønne perspektiv er i fuld gang.

Frem for alt viser opkøbet af Dominion Energy, at Warren Buffett klart vælger side mellem den gode historie og den gode investering.

Konvertering væk fra eksempelvis kul mod naturgas og ikke mindst krav om minimering af flaring (afbrænding af overskudsgas) understøtter denne konvertering og i sidste ende behovet for transport af naturgas. Dette også i et globalt perspektiv, hvor USA inden for kort tid ventes at overhale Australien og Qatar som verdens største gaseksportør, og hvor omprioritering af de fossile brændstoffer er en essentiel del af den globale klimaambition.

Warren Buffetts seneste opkøb giver på flere områder god mening, specielt i forhold til den kritiske infrastruktur og langsigtede afkastprofil, men i høj grad også i forhold til den gradvise transformation mod mindre forurenede fra fossile brændstoffer i en verden, hvor vi endnu ikke kan taget skridtet fuldt ud mod grøn energi.

Frem for alt viser opkøbet af Dominion Energy, at Warren Buffett klart vælger side mellem den gode historie og den gode investering. Aktiemarkedet drives i øjeblikket af en gruppe af større vækstaktier, og inden for den grønne omstilling har Tesla nu indtaget tronen som verdens mest værdifulde bilproducent målt på markedsværdi.

Alle selskaber med gode historier, men også selskaber hvor aktivernes værdi er til at overskue relativt til markedsværdien, eller hvor prisfastsættelsen af den aktuelle eller fremtidige indtjening er mere end anstrengt. Warren Buffetts opkøb er ikke en jagt på den gode historie, men som altid en jagt på at positionere sig i et attraktivt marked, hvor aktivernes værdi med stor sandsynlighed levner plads til langsigtede attraktive afkast.

Læs også
Top job