Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vi kravler op ad en mur af bekymringer

Aktiemarkederne har ekstra mange ubekendte faktorer, der kan give store udsving for tiden. Men hav is i maven. Det skal nok blive mere stabilt igen.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Climbing a wall of worry er et amerikanske udtryk, der beskriver, hvordan aktiemarkederne formår at stige trods masser af bekymringer. Det er netop, hvad vi har oplevet de seneste måneder. Rækken af usikkerheder står i kø, men økonomierne er på vej frem siden de mørkeste dage i marts og april, og det har vægtet tungere.

På lidt længere sigt forventer vi, at fremgangen fortsat vil vægte tungere end bekymringerne. Der er potentiale for yderligere fornuftige kursstigninger i takt med den gradvise fremgang i global økonomi, som vi forventer i det kommende år, og derfor har vi også en moderat overvægt i aktier i vores porteføljer i Danske Bank.

En usædvanlig sommer
På kortere sigt har vi dog lige en sommer, der skal overstås, og det bliver en anderledes sommer, end vi er vant til – også på aktiemarkederne. Blandt andet kan coronakrisen i den kommende tid forstærke forskellen mellem vinderne og taberne på børsen.

Lad mig give et eksempel: Mange af os holder denne sommer ferie på en anden måde, end vi er vant til. I stedet for charterture med fly er der i år langt flere, der foretrækker sommerhuse, camping og bilferie, og det gælder ikke kun herhjemme, men også mange steder i udlandet. I USA har det ført til voldsomme kursstigninger for selskaberne Winnebago og Thor Industries, der blandt andet producerer autocampere. De nyder godt af øget efterspørgsel, og det illustrerer en helt central pointe set med investorøjne: Hvor nogle selskaber stort set ikke bliver påvirket af coronakrisen, eller måske endda nyder godt af den, bliver andre ekstremt hårdt ramt af den – som f.eks. fly-, charter- og krydstogtselskaber.

Geografi kan være altafgørende
Samtidig handler det ikke blot om, hvilke produkter virksomhederne producerer, men også om hvor de sælger dem – dvs. geografisk eksponering. Nogle lande som f.eks. Brasilien og dele af USA er stadig hårdt ramt af coronavirussen, andre lande er kommet fornuftigt ud på den anden side, og så er der lande, hvor vi begynder at se nye nedlukninger, fordi virussen er blusset op igen. Som virksomhed kan der i sagens natur være en verden til forskel på, om du producerer eller afsætter dine varer på markeder, der er blevet hårdt ramt af coronavirussens konsekvenser, eller markeder der er sluppet mere nådigt.

Derfor bliver den forestående regnskabssæson også speciel, og det hele starter vanen tro i USA, når banken JPMorgan Chase som det første Dow Jones-selskab aflægger regnskab den 14. juli.

Det frie lejde er blevet indsnævret
Som ved seneste regnskabssæson i foråret vil investorerne nok endnu engang være forholdsvis tilgivende, når det gælder virksomhedernes indtjening. Til gengæld er denne form for frit lejde formentlig ved at være forbi, når det gælder forventningerne til fremtiden. Hvor der i foråret var udbredt forståelse for, at coronakrisens usikkerheder gjorde det svært for virksomheder at melde ud om fremtiden, forventes der mere konkrete udmeldinger nu, hvor den værste coronapanik har lagt sig.

Dermed vil vi nok også i stigende grad få tydeliggjort, hvilke selskaber der måske er steget lige lovligt meget i de seneste måneder, og hvor der kan være potentiale for yderligere stigninger. Det betyder også, at der i den kommende tid kan være ekstra værdi at hente som investor ved at være selektiv i sin udvælgelse af aktier.

Andre væsentlige faktorer
Foruden den forestående regnskabssæson er der også andre faktorer, der kommer til at definere de kommende måneder på aktiemarkederne. Nogle stede i verden ser vi en forværring af coronavirussens udbredelse, og i USA kan valgkampen få politikerne til at tilsidesætte nationens bedste for politisk vinding, hvilket også kan give støj. Yderligere kan det give usikkerhed, at den ekstra amerikanske arbejdsløshedsforsikring på 600 dollars om ugen udløber ved udgangen af juli. Ordningen blev hasteindført tidligere i coronakrisen og kan efterlade et hul i det amerikanske forbrug.

Det er blot nogle af de faktorer, der kan komme til at stjæle billedet, og kombineret med den lavere handelsvolumen i sommermånederne udgør det alt i alt grundlaget for en urolig sommer på aktiemarkederne.

Har du styr på din risiko og strategi som investor, bør det dog ikke give anledning til større hovedbrud, og på lidt længere sigt forventer vi som nævnt fortsat, at pilen peger opad for aktiemarkederne, selv om vi kravler op ad en mur af bekymringer. God sommer.

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.