Debat
BREAKING

Mental sundhed bør være en fast del af personaleplejen

Det er virksomhedernes ansvar at skabe blomstrende arbejdsmiljøer og sørge for, at ingen bliver overladt til deres egne bekymringer. Her følger fem råd om støtte til medarbejdernes mentale velvære.

Modelfoto: Colourbox

De fleste mennesker tilbringer flere vågne timer med deres kolleger, end de gør med deres familie. Og det er ikke nogen hemmelighed, at for millioner af mennesker overalt i verden er arbejdet en af de største kilder til bekymring. Kravene til det moderne arbejdsliv og ønsket om at gøre karriere fører ofte til utilfredshed, stress og udbrændthed.

Det er virksomhedernes ansvar at skabe blomstrende arbejdsmiljøer og sørge for, at ingen bliver overladt til deres egne bekymringer. Medarbejderne er både hjerte og muskel i enhver organisation – og at fremme deres trivsel og mentale sundhed har langvarige, positive virkninger.

Netop nu oplever rigtig mange mennesker langt mere frygt og ængstelse end normalt. Sundhedskrisen har skabt stor usikkerhed, der både påvirker vores fysiske og mentale tilstand. Folk er (med rette) bekymrede for deres helbred, deres job og for fremtiden. Håndteres dette rigtigt, kan ledere skabe et endnu bedre arbejdsmiljø ved at forpligte sig til deres medarbejderes mentale sundhed.

Hos Synctuition arbejder vi indgående med mental sundhed hos arbejdsgivere såvel som deres medarbejdere. Vi har derfor samlet vores fem vigtigste råd til virksomheder, der ønsker at støtte og forbedre medarbejdernes mentale velvære.

1. Reducér stigmaet

Når vi er stressede eller føler os nede, har mange tendens til blot at trække på skuldrene og springe direkte til arbejdet med forventningen om, at hvad end vi føler nok snart vil passere. Mange gange forhindrer frygt for stigma ansatte i at søge den hjælp, de har brug for. Som leder kan du være med til at afhjælpe dette pres ved at være tydelig fortaler for vigtigheden af at pleje mental og følelsesmæssig velvære. Giv medarbejderne værktøjer til egenomsorg eller fri adgang til specialister inden for mental sundhed.

2. Kommunikér proaktivt og vedkommende

Dårlig kommunikation er ofte en af årsagerne til medarbejdernes utilfredshed. Når det handler om mental sundhed, er det vigtigt at kommunikere konsekvent til medarbejderne om alle tilgængelige værktøjer og tjenester, der er til rådighed for dem. Vis, at du er interesseret ved regelmæssigt at tjekke ind hos dine medarbejdere med andre ting end arbejde. Bed dem udtrykke sig og deltage i aktiviteter, der har fokus på deres velbefindende.

3. Identificér hvad der er sund og usund stress

Stort set alle oplever høje niveauer af stress på et tidspunkt i deres karriere. Et sundt stressniveau kan være med til at skubbe en person til deres højeste ydeevne. Det kan dog være svært at skelne mellem, hvad der er et hhv. sundt og usundt stressniveau. Ledere skal sigte mod at identificere den usunde stress og indbyde resten af teamet til at gøre det samme. Vær f.eks. åben for fleksible arbejdstider og fjernarbejde for at hjælpe dine medarbejdere med at balancere arbejde og privatliv. Lav en skarp prioritering og sæt projekter på hold, hvis det er nødvendigt.

4. Læg vægt på det sociale

Medarbejdernes tilfredshed er naturligvis lige så vigtig og relevant som kundernes. At der er en forbindelse mellem lykke og produktivitet, har forskning dokumenteret gentagende gange. Her spiller det sociale aspekt en stor rolle. Et godt socialt arbejdsmiljø har mange fordele, men styrker bl.a. samarbejde. At spille et spil eller tage del i et socialt arrangement sammen kan opbygge tillid og kammeratskab. I sidste ende øger dette produktiviteten og lykkefølelsen hos den enkelte medarbejder.

5. Brug teknologi til at fremme mental sundhed

Kort efter sundhedskrisens start begyndte organisationer at bruge samarbejdssoftware og videokonferenceplatforme til at opretholde kommunikation og diskutere arbejde. Disse teknologier har blandt andet medført markante forbedringer i mødekulturen midt i sundhedskrisen. Så hvorfor ikke bruge teknologi til at fremme mental sundhed? Ligesom til fysisk træning, findes der gode digitale tjenester og mindfulness-apps, som kan hjælpe med at håndtere stress, angst og manglende motivation i tider med udfordring og usikkerhed.

Konsekvenserne af den globale sundhedskrise, der til trods for et lavt dansk smittetryk stadig hænger som en tung sky over os, spænder vidt. Mange af de frivillige fællesskaber, der normalt fylder mange danskeres hverdag, er lige nu begrænset på grund af restriktioner.

Derfor er spiller fællesskabet og den generelle velvære på arbejdspladsen om noget en endnu vigtigere rolle end tidligere. Og det er de ledere, der viser empati og passer på deres arbejdsstyrkes mentale og følelsesmæssige velvære, der vil lykkes med at skabe sunde og produktive organisationer fremadrettet.

Læs også
Top job