Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Blinde besparelser på konsulenter vil svække den offentlige sektor

Det er en myte, at konsulenter ikke er pengene værd. Det giver ikke mening at spare dem væk.

Philip Wiig, dansk landechef i konsulenthuset Accenture

De seneste måneder har vi set mange tiltag for at holde hånden under erhvervslivet. Anlægsloftet i kommunerne er fjernet. Og offentlige myndigheder har fremrykket betalinger til leverandører. Ét område skal dog ikke håbe på en hjælpende hånd: Regeringen fastholder sit mål om at spare på konsulenter i staten.

Det er fint at spare penge. Men en blind besparelse rammer konsulentvirksomhederne hårdt i en krisetid samtidig med, at den offentlige sektor svækkes i en situation, hvor der er stort behov for nytænkning og ny viden. Den viden, der er brændstoffet, når vi skal blive et foregangsland for grøn omstilling, bæredygtighed og udvikling af fungerende og intelligente løsninger inden for sundhed og øvrig velfærd. 

Samtidig rammer besparelserne hårdere end tilsigtet, da de i praksis administreres ud fra et forsigtighedsprincip, hvilket nogle steder har betydet større besparelser end de officielle mål.

Indkøb af konsulenter bør været styret af værdi – ikke af en administrativ grænse for forbruget. Den offentlige sektor står over for historiske udfordringer med digitalisering og en klimakrise, der kræver løsninger her og nu. Konsulenter og rådgivere leverer den nødvendige specialistviden om innovative nye løsninger fra andre industrier og lande.

Nogen vil påstå, at man blot kan ansætte flere dygtige mennesker i det offentlige. Man kunne givetvis komme et stykke ad vejen på den måde, men det vil være både dyrt og ufleksibelt at tilknytte specialistkompetencer som faste ansættelser. Fordelen ved konsulenter er netop, at det er en fleksibel ressource, der kan skrues op og ned for efter behov og som hele tiden holder kompetencerne skarpe fra opgaver lokalt og globalt inden for områder, hvor viden har et særdeles kort ”hyldeliv”. 

Jeg er med på, at nedskæringerne demonstrerer handlekraft, og at der desværre i den brede befolkning trives fordomme om, at konsulenter ikke er pengene værd. Jeg vil dog opfordre regeringen til ikke at spille til denne fordom. Konsulenterne leverer stor værdi og viden til det offentlige hver eneste dag. Viden som skaber væsentlig mere værdi, end den koster i indkøb. 

Fire ud af fem konsulentkøb sker i den private sektor, som er konkurrenceudsat og skal levere resultater hvert eneste kvartal. Det er vel det bedste bevis for, at konsulenter leverer værdi og har en berettigelse.

Regeringen bør se branchen som et differentierende aktiv og som en del af løsningen, når Danmark skal være foregangsland i skarp konkurrence med USA, Kina og resten af verden.

Hvis regeringen vil være sikker på at få værdi for pengene, når man bruger konsulenter, vil jeg foreslå, at man ved tildeling af opgaver og projekter, og i den løbende opfølgning, i stigende grad fokuserer på den innovation, kvalitet og værdi man opnår og ikke overvejende på indkøbsprisen.

Philip Wiig

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.