Serier

Praktikpladser: Virksomhederne skal fortsætte de gode takter

Min opfordring til landets virksomheder er soleklar: Grib chancen. Opret flere praktikpladser nu, mens der er ekstra tilskud. Det er både godt for jer, for de praktikpladssøgende unge og for det danske samfund.

Corona rammer verden

De seneste tal over antal indgåede praktikpladsaftaler fra slutningen af august, havde en god nyhed med sig. Tallene viser, at der i juni blev indgået 16 procent flere aftaler end samme måned sidste år. Det er godt nyt for den gruppe af unge, der skal gøre karriere med et svendebrev, men som har svært ved at finde en praktikplads, der kan gøre drømmen mulig.

Fremgangen falder på et tørt sted. Den sker nemlig på et tidspunkt, da knap 12.000 aktivt søgte en praktikplads. Det viser nye tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Marts, april og maj var tre måneder i træk, hvor der var færre indgående aftaler end samme perioder sidste år.

Coronakrisen har kastet lange skygger over de unges muligheder for at finde en praktikplads. Tallene fra juni er forhåbentligt første tegn på, at udviklingen er ved at vende. Der er mange unge, der mangler en læreplads. Manglen på praktikpladser var stor før coronakrisens udbrud, og nu er den blevet værre som følge af coronakrisen. Både nedlukningen og den generelle afmatning i økonomien har ikke gjort situationen nemmere det svært.

Derfor forsøgte politikerne og arbejdsmarkedets parter også at holde hånden under både virksomhederne og de mange unge, der søger praktikplads, med en trepartsaftale fra maj måned. Den øger tilskuddet til de virksomheder, som tager et uddannelsesansvar.

Mere end fem milliarder kroner fra AUB-midlerne, som virksomhederne selv har indbetalt, skal blandt andet gå til et midlertidigt løntilskud på 75 procent resten af året til igangværende uddannelsesaftaler i private virksomheder. Nye, ordinære aftaler honoreres med tilskud på 90 procent året ud.

Min opfordring til landets virksomheder er derfor soleklar: Grib chancen. Opret flere praktikpladser nu, mens der er ekstra tilskud. Det er både godt for jer, for de praktikpladssøgende unge og for det danske samfund. Danmark har brug for flere faglærte, så fortsæt endelig de gode takter.

BRANCHENYT
Læs også