Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Nulfejlskultur må ikke ramme erhvervslivets it-afdelinger

Der må ikke bedrives heksejagt på de virksomheder, hvor der sker fejl i it-systemerne. Den slags sker som biprodukt af innovation og udvikling.

Medier og politikere har på det seneste konkurreret om, hvem der har kunnet præstere størst chok over Danske Banks fejlagtige gældsinddrivelse. Denne tilsyneladende forargelse blandt landets meningsdannere og dem, der videreformidler disse meninger, siger dog mere om den manglende indsigt i it-verden, end den gør om Danske Bank.

Det er selvsagt ulykkeligt, når der sker fejl - især når det rammer mennesker - og er der vendt det blinde øje til uregelmæssigheder, skal de ansvarlige naturligvis stilles til ansvar. Men når vi taler om enorme komplekse it-udviklingsafdelinger, bliver vi nødt til at tale om når og ikke hvis, der sker fejl. I det offentlige såvel som i det private.

Den store forargelse blandt medier og partierne over at sådanne fejl kan ske, tyder på at det er længe siden, at journalister, professorer og politikere - herunder den rystede erhvervsminister Simon Kollerup - har været ude at se en stor kompleks it-udviklingsafdeling.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at landets største it-afdelinger hjertens gerne inviterer erhvervsministeren og følget af medier og rystede meningsdannere forbi, så de med egne øjne kan se, hvad det kræver, når en virksomhed på en og samme tid skal håndtere hundredvis af projekter, millioner af linjer kode, en hær af leverandører, samtlige nuværende og tidligere software-platforme samtidig med, at man løbende skal sikre sig mod cyber-crime og være innovations- og vækstmotoren for velfærdssamfundet.

Om ikke andet byder vi gerne på en kop kaffe hos os i 7N og fortæller om det krævende arbejde hos landets største virksomheder, der holder hele den digitale infrastruktur kørende - og hvorfor der altid vil opstå fejl.

Fejl er vigtige for udviklingen. Det offentlige har i mange år lidt under en nulfejlskultur, hvor dem med modet til at tænke nyt risikerer en tur i mediemøllen efterfulgt af en skideballe på ministerens kontor, når fejlen opstår. Sidstnævnte så vi så sent som sidste uge, da Udviklings- og Forenklingsstyrelsen fyrede deres direktør i kølvandet på problemer med it-systemet til ejendomsvurderinger.

Nulfejlskulturen bør ophøre og må for alt i verden ikke bide sig fast i det private erhvervsliv. Den hæmmer fremdrift og lysten til at eksperimentere og være ambitiøs på vegne af fremtiden. Vi skal derimod arbejde med, hvordan vi håndterer fejl - ikke græde over, at de opstår. I Danmark har vi - uanset hvordan medier og politikere fremstiller det over for befolkningen - en professionel finansiel sektor - herunder et banksystem, der er blandt de mest innovative i verden på den digitale front.

Modet til at fejle må vi derfor for alt i verden ikke banke ud af landets virksomheder, så de frygter medier og politikere, der frådende og uoplyste kaster sig over den næste sag, der lugter af billige point hos vælgere og læsere. Det er såre simpelt instrumentalt for vores samfund, at vi løber i front på den digitale udvikling, fortsat tør innovere og indser, at fejl ikke er ensbetydende med urent trav, men derimod et ufravigeligt biprodukt af innovation, udvikling og fremgang.

BRANCHENYT
Læs også