Serier

Hjælp til biografer: Ny aftale lander tungt mellem to biografstole

Biograferne blev glemt, da en række kulturinstitutioner fik en håndsrækning i form af et coronatilskud denne sommer. Nu virker det til, at de endnu engang kun kan se med fra sidelinjen, mens andre får økonomisk hjælp.

Corona rammer verden

Det er sket igen. Biograferne ser endnu en gang ud til at blive forbigået i en aftale om økonomisk hjælp til corona-ramt kultur.

De danske biografer var ligesom andre kulturinstitutioner lukket ned under coronakrisen. De mistede publikum. De mistede penge. Men da den første aftale om økonomisk hjælp faldt på plads, stod biograferne ude på fortovet. Pludselig sidst i august indrømmede kulturministeren så, at det var en fejl, at biograferne var udeholdt, men regeringen ville ikke ændre – kun beklage.

Nu er en ny aftale blevet indgået – uden Dansk Folkeparti. Den kaldes ”Bedre vilkår til særligt hårdt ramte dele af dansk erhvervs-, idræts- og kulturliv”, og i den findes et tilskud på 300 mio. kr. til kulturaktiviteter med mere end 25 publikummer. Biograferne bliver nævnt i forbindelse med aftalen. Håbet om en økonomisk håndsrækning bliver tændt.

Men kan biograferne overhovedet få del i tilskuddet?

Brancheforeningen Danske Biografer har kigget den nye aftale igennem, og resultatet er ikke just opløftende.

Biograferne vurderer nemlig, at aftalen rammer lige forbi dem.

Aftalen er en såkaldt underskudsgaranti, som dækker op til 65 procent af udgifterne. Det vil sige, at biograferne skal aflevere et budget, og hvis de har overskud, skal de betale pengene tilbage. Simpelt nok. Men alligevel ikke.

Biograferne har nemlig aldrig udarbejdet et budget pr. forestilling, og aftalen efterlader dem med flere spørgsmål end svar. Tæller strømforbrug og husleje med i udgifterne? Hvordan skal de opgøre rengøringen? Hvordan opdeles salget i kiosken, når der er flere forestillinger i gang på samme tid? Selvstændigt erhvervsdrivende får ikke løn, så hvordan skal de regnes med i budgettet? Det er desuden også de tilgængelige film, der afgør antallet af forestillinger. Biograferne kan ikke ændre på det.

Usikkerheder er der nok af. Tid kommer de til at skulle skaffe mere af for at konstruere de omfattende budgetter. Biograferne vurderer, at det på baggrund af det bliver svært at få noget brugbart ud af tilskudspuljen.

Jeg har derfor spurgt erhvervsminister Simon Kollerup om en redegørelse af aftalen. Kan det virkelig passe, at biograferne ikke kan gøre brug af tilskuddet, vel at mærke uden omfattende nyt administrativt bøvl?

Hvis det er tilfældet, er der behov for et fornyet blik på aftalen. Et blik, der anerkender biografernes kommercielle praksis og ikke ekskluderer dem fra en aftale, de har hårdt brug for at være omfattet af.

I Dansk Folkeparti anerkender vi biograferne som en vigtig del af det danske kulturliv. En vigtig del af Danmark. Derfor vil vi arbejde på at sprede opmærksomhed om problemstillingerne i aftalen, som biograferne lægger frem. Vi vil arbejde for, at der bliver taget hensyn til en kulturinstitution, som er vigtig for hele landet.

Vi kan ikke lade biograferne blive forbigået igen. Det kan vi simpelthen ikke.

BRANCHENYT
Læs også