Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Glem Trump og Biden – her er den vigtigste person i USA

Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen forklarer, hvorfor præsidentvalget i USA formentlig ikke får den store betydning for dine investeringer.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Til november vælger amerikanerne deres præsident for de næste fire år, og valgkampen går snart ind i slutfasen.

De seneste fire år har Donald Trump i den grad rykket rammerne for, hvad man kan forvente af en amerikansk præsident. Hans utallige udfald mod både allierede og handelspartnere rundt omkring i verden er uden sidestykke, og der har været stor usikkerhed om betydningen for global økonomi og dermed de finansielle markeder.

Allerede da Donald Trump blev valgt i 2016, var der betydelig skepsis om hans person og politik, men set i et større perspektiv har både global økonomi og de finansielle markeder klaret sig godt igennem hans første præsidentperiode – i hvert fald indtil coronavirussen ramte i vinter.

Generelt har investorer oplevet ganske fornuftige afkast i tiden med Donald Trump.

Præsidenter skal virkelig kvaje sig
Historisk set har det da heller ikke haft den store betydning for investorer, hvem der vinder de amerikanske præsidentvalg. Præsidenter overtager økonomier, og de skal virkelig lægge sig i selen for at forårsage så stor skade, at de ødelægger økonomisk fremgang.

Donald Trump overtog en robust økonomi, og med skattelettelser gav han de amerikanske selskaber ekstra økonomisk ammunition til øget digitalisering og automatisering, til at gå på opkøb blandt konkurrenter eller til at løfte deres aktiekurser via øgede aktietilbagekøb.

Styrken i amerikansk økonomi gav ham samtidig råderum til at forfølge en række af sine politiske agendaer som f.eks. amerikanernes handel med Kina samt kinesernes udfordring af USA’s globale førerposition inden for teknologi.

Men selv om Donald Trumps såkaldte handelskrig med Kina i perioder har medført stor usikkerhed og aktiekursfald, har globale aktier overordnet set stadig givet gode afkast.

En vigtig person for dine investeringer
Det bringer mig til overskriften for denne artikel. Min påstand er, at set med investorøjne sidder den vigtigste person i USA ikke i Det Hvide Hus, men derimod i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed), hvor centralbankchefen i øjeblikket hedder Jerome Powell.

Typisk kan den amerikanske centralbankchef påvirke de finansielle markeder og holde amerikansk økonomi på rette kurs i endnu højere grad end den amerikanske præsident.

Fed har ansvaret for at lede økonomien gennem oprørte vande, uanset om turbulensen skyldes virusudbrud, økonomiske kriser, eller at den amerikanske præsident en sjælden gang imellem vælger en politik, der rammer amerikansk økonomi.

De negative effekter af Donald Trumps handelskrig var således en af årsagerne til, at Fed igen valgte at føre en lempelig politik og dermed fik økonomien i USA tilbage på sporet – og Fed har dermed sin del af æren for fremgangen på de finansielle markeder under Donald Trump.

Tilsvarende bidrog Fed til at dæmpe panikken på de finansielle markeder, da coronakrisen eskalerede i februar og marts i år. Her var Feds annoncering af enorme obligationsopkøb og rentesænkninger med til at vende billedet.

Sidder med den største trumf
Man kan stort set ikke overvurdere Feds betydning som bagstopper og stødpude for økonomien, selv om centralbanken naturligvis også kan træffe forkerte beslutninger og skabe usikkerhed – f.eks. ved at stramme pengepolitikken for meget eller for hurtigt.

Men ikke desto mindre: Donald Trump eller Joe Biden – præsidenter kommer og går, og deres politik kan give ridser i den økonomiske lak og uro på de finansielle markeder. Men det er i sidste ende Fed, der sidder med den største trumf.

Og selv om Donald Trump meget gerne vil påvirke Jerome Powell, så er Fed uafhængigt. Centralbankens mål er at sikre en stabil økonomisk udvikling, og i en tid med meget politisk støj frem mod det amerikanske præsidentvalg er pengepolitikken og retorikken fra Fed i min optik langt vigtigere for dine investeringer, end om den næste præsident i USA bliver en elefant eller et æsel. 

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.