Serier

Sluk for medierne, skru op for fakta og frigiv offentlige data

Den, som har data, har magten. Og det skal i den grad demokratiseres, hvis vi alle fortsat ønsker et velfungerende demokrati.

Corona rammer verden

Størstedelen af politikerne i Danmark har forvildet sig ind i et land, som er komplet afkoblet fra virkeligheden, og har gjort sig selv irrelevante. Regeringen er bannerfører, men oppositionen kommer ikke seriøst nok på banen. Det virker, som om de fleste blå partiers strategi er, at de bare venter på, at det går så galt, at det bliver lettere at vinde næste valg. En slags passiv taberstrategi.

I de seneste tre måneder har jeg stort set ikke set medier, læst nyheder og fulgt intensivt med, og når man så efter flere måneders fravær tuner ind, virker hele medieshowet som et orkester med en masse musikere, der ikke har stemt deres instrumenter.

Seneste skud på stammen var, da man skulle høre Radikale Venstres nye politiske leder, Sofie Carsten Nielsen, på den ene side tale bedrøvet om, at Morten Østergaard har valgt at gå af, og på den anden side glæde sig over at føre partiets politik videre, som om intet var hændt.

Hendes partikollega Samira Nawa kunne i DR Debatten ikke svare klart på den velforberedte Pernille Vermunds spørgsmål om, hvorvidt det var en krænkelse, eller om det var en kvinde, som følte, at hendes grænse blev overskredet. Sådan helt lavpraktisk er det også omsonst med en sag om, at nogen har taget nogen på låret for 10 år siden.

I forhold til coronakrisen render politikerne i alverdens retninger – gerne i hver deres: Enten er virussen den værste nogensinde, eller også er det bare en slem influenza, som nok skal gå over. Her er det slemmeste nok, at frihed, demokrati og transparens er sat over styr med virussen som rambuk; coronaen er blevet et politisk våben og magtværktøj.

Oven i alt fra navlepilleriet hos Radikale Venstre til verdensomspændende virus ønsker regeringen at øge aktiebeskatningen til 45 pct., så Danmark ligger fortsat i den absolutte top. Og denne yderlige stigning er på trods af, at beregninger entydigt viser, at man med en reducering til 30 %, vil Staten kun gå glip af en lille milliard, mens danskerne dog ville blive syv milliarder rigere. Det er jo vanvid og decideret idiotisk.

Fakta er en by i Rusland, og vores samfund bliver drevet ud fra politiske interesser, frem for hvad der vil være i landets interesse. Det er soleklart for enhver, der tænker sig en anelse om og lægger det døve øre til politiske smædekampagner. De ønsker mere magt, ikke et bedre Danmark.

Vi som borgere og forhåbentlig flere partier bør stille langt større krav til især en siddende regering, hvad angår indsigt i de sundhedsberegninger, demokratiske data og alverdens tal, som skal gøre debatten faktaorienteret og helt politisk uafhængig.

Mit forslag er derfor, at data skal frigives og kunne tilgås af både dansk erhvervsliv og danskerne på en sådan måde, at fakta kan stilles over for beslutningerne. Det er selvsagt ikke noget, man gør uden videre, men en kort plan skitseres af AI-eksperten Dan Rose, som skriver: ”Det kræver dog en indsats, i form af at erhvervslivet og regeringen sammen skal tage opgaven seriøst og frigøre og standardisere data. Den, som har data, har magten. Og det skal i den grad demokratiseres, hvis vi alle fortsat ønsker et velfungerende demokrati.

Læs også
Top job