Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Oliegiganters investeringer i vindenergi skærper kravene til danske producenter

Det seneste år har store olieselskaber investeret massivt i offshore vindenergi. Det styrker konkurrencen på markedet, men øger også behovet for tydelig markedspositionering og øget samarbejde.

Verdens største olieselskaber har fået en ny fælles interesse: De investerer massivt i offshore vindmøller.

Siden september 2019 har Equinor, BP, Eni, Shell og Total alle meldt ambitiøse CO2-reduktionsmål ud. Og oliekæmperne ser ud til at sætte handling bag ordene, for i samme periode har de fem mastodonter budt på, vundet eller sat gang i omfattende vindmølleprojekter.

Udviklingen kræver opmærksomhed fra de mange danske producenter og underleverandører til det globale vindmøllemarked. For selvom olieselskabernes interesse i grønne energikilder ikke er helt ny, så er selskabernes engagement intensiveret over det seneste år, og det kommer til at påvirke den danske vindindustri, der repræsenterer ca 32.000 medarbejdere og en eksport på omkring 50 mia.

I takt med at investeringerne i grøn teknologi vokser, konkurrencen på markedet for vindenergi styrkes og efterspørgslen på grøn strøm stiger, så bliver vindmølleprojekterne også mere komplicerede.

Integration med andre energikilder i eksempelvis Power-to-X-løsninger stiller nye krav til ingeniørerne. Ligesom jagten på de 72 pct. af offshore-vindens potentiale, der kun findes på dybt hav, konstant udfordrer teknologiens grænser.

Konsekvensen for den danske vindindustri er for det første, at man er nødt til at kigge på hele værdikæden og sikre, at man ikke risikerer flaskehalse, efterhånden som efterspørgselstrykket vokser.

For det andet betyder den øgede investeringslyst, at de danske vindvirksomheder skal positionere sig efter efterspørgslen.

Her er Totals massive investering i en flydende offshore-vindpark ud for Sydkorea et godt eksempel på, at fremtidens vindmølleløsninger bevæger sig ud på dybt vand.

For det tredje skal de danske producenter og underleverandører holde et vågent øje med konkurrenter og sikre, at produktionen er trimmet til at levere den bedste pris på det bedste produkt på markedet.

For selvom olieindustrien foreløbig har fokuseret på at investere i og agere begrænset underleverandør til store vindmølleparker, så skal man ikke forvente, at interessen stopper der. Olieselskaberne vil også forsøge at indtage andre dele af den grønne værdikæde, og når de gør det, handler det om at være forberedt.

Omvæltningerne i vindindustrien skærper kravene til den enkelte virksomhed, og for de danske aktører løser stærk ingeniørkunst ikke fremtidens udfordringer alene. Der skal også sikres nem integration af produkter og services på tværs af virksomhederne, så man undgår siloløsninger.

Her kommer kampen om fælles standarder til at have stor indflydelse på den danske vindindustris evne til at udnytte det enorme eksportpotentiale, som vindenergien repræsenterer.

BRANCHENYT
Læs også