Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hønen og 5G-ægget

Apples nye iPhone 12 kan give ekstra medvind til en teknologi med store perspektiver både som forbruger og investor, mener Danske Banks investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Apples lancering af deres nye iPhone 12 bliver af nogle analytikere betegnet som selskabets vigtigste lancering i flere år.

Årsagen er, at der endelig er noget afgørende ny teknologi i den nye model fra Apple – nemlig at den også fungerer med det nye, hurtigere 5G-internet.

Det kan både give forbrugerne et ekstra incitament til at købe den og give 5G-teknologien sit afgørende gennembrud – også ud fra en investeringsmæssig betragtning.

Mange millioner ekstra telefoner
Med lad os starte med Apple. Måske du stadig husker følelsen, dengang du hoppede på smartphone-bølgen og udskiftede din gamle mobiltelefon med din første smartphone.

Det var et markant skifte i teknologi, der medførte en massiv udskiftning af hardware – dvs. telefoner – hos forbrugerne, og dermed var det også et gyldent øjeblik for mobilproducenterne.

Siden er der i årenes løb til stadighed kommet nye og bedre telefoner, og med mellemrum har de fleste forbrugere troskyldigt opgraderet deres smartphone engang imellem.

Ofte har forbedringerne i nye generationer af f.eks. iPhones dog været så minimale, at de fleste forbrugere har holdt igen med at skifte. Af Apples base på ca. en milliard iPhones var der således kun 16 pct., der sidste år udskiftede telefonen.

Med den nye iPhone 12 ventes dette tal at stige til 18-20 pct., og selv om 2-4 pct. måske ikke lyder af særlig meget, så er det et hop, der vil noget for Apple. Det drejer sig potentielt om mange millioner ekstra telefoner.

Om selskabet så formår at tjene penge nok på de nye telefoner, er en anden sag. Således ved vi, at Apple blandt andet skal betale mere for nogle af de computerchip, der indgår – og så er spørgsmålet jo, om det er Apple-aktien, du skal investere i, eller dem som leverer chippene.

Slagsmålet om det uundgåelige
Set i et større perspektiv er det dog ikke Apples indtjening, der er det mest interessante aspekt ved den nye iPhone 12, men derimod telefonens betydning for 5G-teknologien.

5G gør det muligt at hente og sende data endnu hurtigere end den nuværende 4G-teknologi, og har du fulgt med i nyhederne, så ved du, at USA er bekymret for Kinas dominans inden for 5G.

Amerikanerne har forbudt det kinesiske selskab Huaweis 5G-teknologi i USA, og samtidig forsøger amerikanerne ihærdigt at overbevise europæiske lande om at holde sig fra Huawei. Argumentet er, at Huawei kan have tætte bånd til styret i Kina og derfor ikke bør få adgang til vores data.

Nu er det bare sådan, at 5G- teknologien vil give både forbrugere og selskaber markant bedre digitale muligheder – og derfor er udviklingen mod 5G uundgåelig. Det ved de også i USA, men amerikanerne vil bare have det i en amerikansk version og ikke en kinesisk.

Samtidig er udfordringen, at netværksudbyderne hidtil har haft svært ved at se en god forretning i de enorme investeringer, som en bredere udrulning af 5G kræver.

Kan løfte hele IT-sektoren
Og så er vi tilbage ved Apple og deres 5G-telefon.

Her kan den nye iPhone 12 være telefonen, der for alvor skaber behovet for – og giver et økonomisk incitament til – at rulle 5G-netværket ud med større kraft end hidtil.

Billedligt talt kan man diskutere, om iPhone så er hønen eller ægget, når det kommer til 5G, men det vigtigste er, at der kommer mere blus på udviklingen, og den nye iPhone 12 bidrager til, at vi i Danske Bank nu begynder at se attraktive investeringsmuligheder inden for 5G.

At Apple har 5G i deres nye telefon handler naturligvis ikke blot om et fremtidigt marked og behov i USA og Europa.

Kineserne er længere fremme med udrulningen af 5G, og derfor er en 5G-telefon afgørende, hvis Apple vil fastholde deres markedsposition i Kina. Samtidig kan iPhone 12 naturligvis også køre på 4G, så den er relevant andre steder i verden.

Det er på nuværende tidspunkt svært at sige, hvilke selskaber der bliver 5G-teknologiens vindere på lidt længere sigt, men generelt forventer vi, at udrulningen af 5G vil give it-sektoren endnu en vitaminindsprøjtning.

I forvejen er it-sektoren en af de sektorer, hvor vi forventer det højeste afkast i de kommende år, og iPhone 12 kan give endnu et skub i den rigtige retning.

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.