Serier

Covid-19 har afsløret klimakrisens omfang – og accelereret de tiltag, der skal løse den

Coronakrisen har vist os, at vejen til klimamålet er stejl. Forhåbentlig kan den erkendelse være med til at give den grønne udvikling det skub, der skal til for at nå i mål.

Corona rammer verden

Man siger, at det er svært at spå – især om fremtiden. Men med covid-19 har vi faktisk fået et unikt indblik i, hvor massiv en klimaudfordring vi står overfor.

For at leve op til klimamålet om at holde temperaturstigningen på under 1,5 grader, skal den globale udledning af drivhusgasser falde med 7,6 procent hvert år indtil 2030. Under den globale corona-lockdown så vi til sammenligning en reducering i drivhusgasudledningen svarende til 4-7 procent for året på globalt plan. På den måde har covid-19 løftet sløret for, hvor voldsomme forandringer der skal til, hvis vi skal lykkes med at beskytte vores klima.

Det er en bekymrende indsigt, fordi de ændringer, der forårsagede faldet i udledningen tidligere på året, også resulterede i en paralysering af verdensøkonomien og stor arbejdsløshed. Skal vi opnå reduktioner i nærheden af de 7,6 procent årligt, skal kursen altså lægges dramatisk om.

Paradoksalt nok kan coronakrisen også vise sig at være katalysatoren for de nødvendige forandringer. Store finansielle institutioner som Goldman Sachs, Citi Group og Morgan Stanley har indført nye politikker, der begrænser deres samarbejdsmuligheder med virksomheder, der er afhængige af kul.

Lederne af giganter som BP, Shell og Total har styrket deres klimaambition ved at annoncere et mål om en nettoudledning på nul i 2050. Og genopretningspakker fra regeringer og institutioner verden over har været vævet tæt sammen med krav om, at genopretningen skal være både grøn og digital.

Det grønne og digitale genopretningspotentiale er da også til at tage og føle på. Det seneste eksempel på det kom med TDC’s lancering af et dansk 5G-netværk. Nyheden blev primært dækket som en forbrugernyhed, men det potentielle grønne optimeringspotentiale, som teknologien repræsenterer for virksomheder, er i virkeligheden mindst lige så interessant – og formentlig noget, vi kommer til at høre langt mere om i takt med, at produktionsindustrien får taget hul på de nye løsninger.

Det mest optimistiske ved covid-19’s betydning for fremtidens klimaudfordringer blev på den måde ganske godt udtrykt af Microsofts CEO Satya Nadella: »As Covid-19 impacts every aspect of our work and life, we have seen two years’ worth of digital transformation in two months.« En acceleration, der også bør minde os herhjemme om nødvendigheden af at positionere danske cleantech-løsninger overfor den globale efterspørgsel.

Klimaudfordringen er massiv, og skal vi løse opgaven, kommer det til at kræve omvæltninger så store som dem, vi oplevede tidligere på året. Men covid-19-chokket har også haft konstruktiv indflydelse på virksomheder, regeringer og forbrugeres ansvarsfølelse over for klimadagsordenen. Covid-19 har vist os, at vejen til klimamålet er stejl. Forhåbentlig kan den erkendelse være med til at give den grønne udvikling det skub, der skal til for at nå i mål.

Læs også
Top job