Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Spænd sikkerhedsselen og bevar tålmodigheden

I dette præsidentvalg kan én ting slås fast: Intet er sikkert. Derfor må man som investor holde hovedet koldt og bevare tålmodigheden.

Corona rammer verden

Det amerikanske valg løber af stablen i næste uge, men de amerikanske vælgere er i mange stater allerede i gang med at stemme. Her kan vi se, at antallet af brevstemmer kommer til at slå alle rekorder. I begyndelsen af denne uge har vi krydset 65 mio. brevstemmer. Det skal holdes op mod, at i omegnen af 160 mio. amerikanere er stemmeberettigede. Flere vurderer, at op mod halvdelen af alle amerikanere vil stemme via brev.

Det kan få betydning for, hvornår vi kender resultatet. Faktisk er det sådan, at nogle stater accepterer brevstemmer bare de er afsendt på dagen for valget. Det har den naturlige konsekvens, at en del af stemmerne ikke kan tælles, når valgstederne lukker. I 2016 tog det en hel måned før alle brevstemmer var talt op.

Det skal sammenholdes med, at undersøgelser viser, at et overvældende flertal af de brevstemmende vælgere stemmer på demokraterne. Derfor kan det meget vel ligne en overraskende sejr til Trump i timerne efter valgstederne lukker. Det kan give store udsving på de finansielle markeder. Nøjagtig som det gjorde for fire år siden, da udsvingene var så voldsomme, at handlen med amerikanske aktiefutures blev suspenderet.

Hvis det bliver tilfældet, kan vi se bevægelser i den anden retning i takt med, at brevstemmerne bliver talt op. Det vil nemlig efter alt at dømme trække i Bidens favør. Den store mængde brevstemmer kan betyde, at vi må vente i flere dage eller måske endda uger på at få det endelige resultat.

I værste fald kan det trække ud, og valget kan ende i den amerikanske højesteret. Det så vi senest i år 2000, da Al Gore ønskede en omtælling i Florida. I den periode klarede aktiemarkederne sig dårligt, men det hang nok mere sammen med, at IT-boblen var bristet kort forinden. En lang periode med usikkerhed om, hvem der vinder vil dog heller ikke denne gang være en god nyhed for hverken investorerne eller økonomien.

Både investorerne og de mange millioner arbejdsløse amerikanere spejder nemlig længselsfuldt efter en amerikansk hjælpepakke. Derfor forstærkes de potentielle udsving på markederne af, at udfaldet af valget har en enorm indflydelse på både størrelsen og udformningen af den økonomiske hjælpepakke.

I de seneste uger har investorerne set med mere milde øjne på mulighederne for, at Biden vinder Det Hvide Hus og demokraterne overtager begge kamre i kongressen. Det kan godt nok betyde højere skatter, men i første omgang betyder det en større hjælpepakke til amerikansk økonomi. Og det kan investorerne godt lide.

I forhold til timingen vil en hurtig hjælpepakke efter vores vurdering kræve, at det politiske landskab bevarer status quo. Altså Trump beholder præsidentposten og Republikanerne fastholder flertallet i Senatet. Ved den konstellation vil der ikke være nogen, der sidder og venter på, at magten skifter hænder i til januar og derfor kan forhandlingerne fortsætte kort efter valget.

Hjælpepakken vil omvendt blive større med Biden for bordenden og demokratisk flertal i begge kamre. Det vil dog betyde, at hjælpepakken først lander engang efter vagtskiftet i januar. Meningsmålingerne angiver, at der er størst sandsynlighed for, at Biden både tager Det Hvide Hus og flertallet i begge kamre.

Biden fører altså, men intet er givet på forhånd. Derfor kan investorerne godt spænde sikkerhedsselen og forberede sig på at vente.

BRANCHENYT
Læs også