Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvad pokker skal nu bekymre dig som investor?

Selv om coronavirussen når nye højder i øjeblikket, bobler optimismen på aktiemarkederne. Hvor velbegrundet er det?

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

2021 er året, hvor vi kan lægge usikkerheden om præsidentvalget i USA og brexit bag os, og vacciner mod coronavirus vil blive rullet ud rundt omkring i verden. Med Joe Biden som præsident er der lavere risiko for en eskalering af handelskrigen mellem USA og Kina, og hvis alt går som forventet, vil global økonomi gradvist komme yderligere op i gear, i takt med at vi igen kan begynde at leve og forbruge som før coronakrisen.

Så hvad pokker skal du nu bekymre dig om som investor det kommende år? Hvorfor smider du ikke alt, hvad du har i hænderne, for at købe aktier?

Desværre er virkeligheden ikke så enkel og ligetil. Jeg siger ikke, at ovenstående er dårlige ting. Det er lutter gode nyheder, og i Danske Bank har vi fortsat en moderat overvægt i aktier og en tilsvarende undervægt i obligationer. Vi har en klar forventning om, at aktier vil give et mere attraktivt afkast end obligationer det kommende år.

Men som jeg også har skrevet tidligere i år: Når der ikke er en eneste sky på himlen, skal du for alvor begynde at være bekymret for de mest risikofyldte aktiver som f.eks. aktier. For hvis du først tør købe der, risikerer du at komme så sent til festen, at der næsten kun er natmaden at se frem til.

Kursrekord i en krisetid
Tirsdag rundede det amerikanske Dow Jones-index 30.000 for første gang. Nogensinde! Midt i en global pandemi, hvor smittespredningen slår nye rekorder i USA, og vi i Europa er ramt af nye restriktioner og nedlukninger. Og på trods af, at det stadig har lange udsigter med en ny økonomisk hjælpepakke i USA, fordi Demokraterne og Republikanerne ikke kan blive enige.

Med den senere tids stigninger på aktiemarkederne har investorerne allerede taget forskud på mange af de positive effekter, der kan forventes fra coronavacciner og økonomisk bedring i 2021. Det er helt efter bogen – det er aktiemarkedets natur at se fremad. Men på kortere sigt er der altid en risiko for, at gryden er kommet for hurtigt og for meget i kog.

Stor optimisme giver større skuffelser
Hvis alle forventer en skyfri himmel, kan selv en lille regnbyge pludselig få uforholdsmæssigt mange investorer til at søge ly for regnen og sælge ud. Så kan selv moderat skuffende økonomiske data eller udmeldinger fra selskaber pludselig få en større negativ effekt, end man ellers ville forvente. Samtidig er kursrekorder ikke gratis. På et tidspunkt er der en regning, der skal betales. Så skal selskaberne levere en indtjening, der matcher optimismen – og jo større optimisme, jo større risiko for skuffelser.

Endelig er det værd at bemærke, at vi er på vej ind i årets mørkeste og koldeste måneder, hvor coronavirussen får ideelle vilkår for at sprede sig, og selv om mange investorer er i fuld gang med at fejre de kommende vacciner, kan vi i den kommende tid få en forværring af coronakrisen, der på kort sigt kan medføre nye restriktioner og støj på de finansielle markeder.

Dermed sagt, at selv om pilen peger i den rigtige retning for 2021 med mindre usikkerhed og højere vækst, ser vi en betydelig risiko for markedsudsving i den kommende tid. Og ser vi lidt længere fremad, kan det være en anden form for test, der venter aktiemarkederne.

Den måske største test forude
Centralbankerne har under coronakrisen gjort deres til at holde hånden under global økonomi og de finansielle markeder med en historisk lempelig pengepolitik i form af blandt andet rentesænkninger og enorme opkøb af obligationer. Men når økonomien bliver tilstrækkeligt selvbærende, vil centralbankerne begynde at skrue ned for blusset igen – og historisk har vi erfaret, hvordan det kan blive meget negativt modtaget på de finansielle markeder.

Vi forventer, at centralbankerne vil holde renterne lave i lang tid, men på et tidspunkt vil de begynde at ændre deres retorik og komme med forsigtige indikationer af f.eks. en forestående nedtrapning af obligationsopkøbene. Små prøveballoner, de sender op for at vejre stemningen. Vi vurderer, at vi fortsat er langt fra dette punkt, men på et tidspunkt vil investorerne begynder at spekulere i de baner, og det kan i sig selv være nok til at give uro og usikkerhed.

Misforstå mig ikke – det bliver fantastisk at nå til et punkt, hvor global økonomi ikke længere har brug for kunstigt åndedræt. Men testen består dels i, hvordan den type spekulationer og udmeldinger vil påvirke de finansielle markeder, dels i om centralbankerne formår at skrue ned i det rette tempo – ikke for langsomt, men heller ikke for hurtigt – så gryden hverken bobler over eller går helt af kog. Det kan blive en af de største test for de finansielle markeder, når coronavaccinerne forhåbentlig viser deres effekt, og vi oplever en solid økonomisk fremgang.

Vi er forsigtige optimister
Alt i alt vil jeg betegne os som forsigtige optimister i forhold til det kommende år, hvilket vores moderate overvægt i aktier afspejler. Vi forventer fornuftige aktieafkast, men er endnu ikke parate til at kaste al forsigtighed over bord. Til gengæld er vi på andre områder begyndt at positionere os til et forventet økonomisk opsving i 2021 – blandt andet ved at have en overvægt i sektorerne finans og industri, som er klassiske cykliske sektorer, der typisk performer bedst i opgangstider.

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.