Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Covid-19-vacciner vil booste verdensøkonomien i 2021

Alene udsigten til, at en brugbar vaccine er på vej, kan blive katalysatoren for mere optimisme blandt husholdninger og virksomheder i de kommende måneder.

Corona rammer verden

Den økonomiske krise i 2020 vil gå over i historiebøgerne som den værste nedtur siden Anden Verdenskrig. Lige nu står Europa og USA med nye rekorder for antallet at smittede med covid-19. Men efter kriser følger optur. Efter et stort fald i det globale bruttonationalprodukt på ca. 4 pct. i 2020, forventer økonomerne et vækstopsving på 5 pct. i 2021. Der er rigtig gode grunde til at forvente et betydeligt økonomisk opsving i 2021.

I de seneste dage har flere store medicinalselskaber meldt ud, at man er tæt på at kunne lancere en effektiv vaccine mod covid-19. Andre selskaber er på vej. Ja, der er usikkerhed med hensyn til vaccinernes holdbarhed og bivirkninger, og der vil være store udfordringer med at få vaccinerne produceret i tilstrækkeligt omfang og få dem distribueret. Men verden bevæger sig nu tydeligt i den rigtige retning i kampen mod corona.

Vi forventer, at en gradvis mere effektiv inddæmning af smitten i løbet af 2021 vil udløse et betydeligt opsparet forbrugs- og investeringsbehov globalt. Alene udsigten til, at en brugbar vaccine er på vej, kan blive katalysatoren for mere optimisme blandt husholdninger og virksomheder i de kommende måneder.

Samtidig presser regeringerne og centralbankerne på for at styrke økonomierne. Centralbankerne vil fortsætte lavrentepolitikken i 2021. Der er udsigt til endnu et år med lempelig finanspolitik globalt.

I USA vil Biden indtage Det Hvide Hus 20 . januar. Selv med en splittet kongres peger signalerne på, at der vil blive vedtaget en stor finanspolitisk pakke på omkring 1.000 mia. USD eller 4 pct. af BNP. I Kina er der fuld fart på de offentlige finanser, og i Europa peger budgetterne også i lempelig retning i 2021.

Med forventninger om et globalt økonomisk opsving er der god grund til at tjekke aktieporteføljen igennem. I BankInvest har vi en højere aktieandel end normalt (altså overvægt i aktier). Og vi har i de seneste uger øget investeringerne i de mere konjunkturfølsomme dele af aktieuniverset.

Vi har investeret mere i small cap-aktier i Europa og USA, mere i emerging markets-aktier og har skruet op for industrielle aktier. Det er de dele af aktiemarkedet, der typisk klarer sig godt på vej ud af en krise og ind i et nyt opsving. Det så vi senest efter finanskrisen i 2008.

Vi fastholder også en betydelig eksponering til teknologiaktier. I bred forstand er teknologisektoren ikke, på samme måde som small cap og emerging markets-aktier, en konjunkturcyklisk satsning. En investering her er en satsning på, at de stærke strukturelle drivkræfter til fordel for teknologisektorens indtjening fortsætter i en årrække.

Som den amerikanske centralbankchef udtalte i sidste uge: ”We’re recovering, but to a different economy”. Covid-19 har accelereret en i forvejen hastig teknologisk udvikling. Og der er ikke udsigt til, at denne udvikling stopper, med eller uden covid-19.

BRANCHENYT
Læs også