- Opdateret 20/10/2020 kl. 13:45
Alle har ret til at drømme. Også om en bestyrelsespost
Vil du sidde med ved palisanderbordene? A/S Drømmefabrikkens Uddannelsescenter har et tilbud til dig.
Ved du, hvad forskellen er på at drømme om en karriere som model og en karriere som bestyrelsesmedlem?
Den er, at google allerede på side et viser opslag om, at der kan være problemer ved at gå efter drømmen som model. Så er du advaret. Hvis du derimod drømmer om at gøre karriere som bestyrelsesmedlem – og satser på, at en bestyrelsesuddannelse er en del af svaret, er der kun annoncer og reklamer frem til side fem.
Annoncer og reklamer for bestyrelsesuddannelser fylder godt på nettet. Så er det sagt på jysk. Nogen må ville det stærkt – prøve at opleve, at deres erfaring kommer i spil i den overordnede ledelse af en virksomhed. Eller nogen må bare være nysgerrige. Eller nogen må mene, at uddannelsen lige er det trinbræt, de har stået og manglet. Eller nogen må lugte penge.
Udbyderne af de mange bestyrelsesuddannelser markedsfører deres tilbud vidt forskelligt. Der er tysklærere. Og der er drømmefabrikker. ”Tysklærerne” henviser til lovkrav og gennemgår deres uddannelsespakke derefter. For eksempel skal bestyrelsesmedlemmer i finansielle virksomheder inden for 12 måneder gennemgå et specifikt uddannelsesforløb. Det står i loven. Tørt som en ostekiks guides de håbefulde kandidater gennem det pensum, de vil blive terpet igennem.
I den anden ende af spektret ligger ”drømmefabrikkerne”. Her fyres der op under folks drømme med flydende tændvæske. ”Vil du have adgang til bestyrelseslokalerne”? kan et indgangstrut for eksempel lyde, og derfra rulles de røde løbere ud. Kom nærmere. Når gebyret er betalt, og certifikatet er i hus, venter … noget. Muligvis en plads ved et konferencebord af palisander. Muligvis agtelse og honorarer. Intet kan naturligvis loves, men der males med forførelsens pensel.
Udbyderne ville næppe købe annoncer og søgemaskineoptimering i forbavsende store mængder, hvis det ikke appellerede til et forbavsende stort publikum. Det rejser et par interessante spørgsmål. Et af spørgsmålene er, hvorfor danskere med forholdsvis jævne stillinger og gennemsnitlige erhvervskarrierer får den idé, at de er bestyrelsespotentiale.
Næste spørgsmål er, hvordan disse danskere kommer frem til, at A/S Drømmefabrikkens Uddannelsescenter muligvis kan levere trinbrættet til en bestyrelseskarriere. Altså når svaret på spørgsmål tre er, at intet kan udelukkes. Spørgsmål tre er, om ikke alle principielt kan komme i bestyrelsen for en virksomhed? Jo. Bestemt. Og alle danskere kan principielt vinde 206 millioner kroner i Vikinglotto.
Hold hænderne for øjnene nu, hvis du ikke vil læse en dårlig nyhed. Nyheden er, at nåleøjet er smalt.
Svaret på spørgsmål ét er muligvis, at bestyrelsesuddannelser i 2020 bor i samme skuffe som andre karriereudviklingsforløb. Det er slik. Hvis en lønmodtager har gjort det godt, kan vedkommende bede sin chef om et stykke slik. Det står i grundloven. Næsten. Man får lov at stikke poten ned i slikdåsen. Nogen vælger så et stykke, der smager af systemisk coaching, andre foretrækker strategisk kommunikation-flavour, og nogen tredje vil gerne have stykket med smag af bestyrelsesmedlem.
Kernen i skuffeuddannelserne er, at de opkvalificerer personen, men ikke nødvendigvis til noget plug-and-play. Ingen forlanger pengene tilbage af udbyderen, hvis personen ikke bagefter bliver coach, kommunikationsspecialist eller bestyrelsesmedlem. Gnisten fik sit skud. Viden kom på tanken. Drømmen fik næring.
Hold hænderne for øjnene nu, hvis du ikke vil læse en dårlig nyhed. Nyheden er, at nåleøjet er smalt:
Headhuntere er ret éntydige på, hvad der kvalificerer til at blive bestyrelsesmedlem i en virksomhed. Det er at have erfaring som administrerende direktør eller noget på samme niveau. Bestyrelsesmedlemmer skal kunne analysere, hvorfor et skib ikke sejler i den ønskede retning, og så dreje roret. Baseret på solid erfaring. Kvinder med den bagage er blevet meget efterspurgte. Den dygtige specialist eller driftsmand m/k, der har taget et bestyrelseskursus, er ikke i krydset.
Punktum.
Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.