Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Teknologien skal sikre mindre stress og mere nærvær

Hybridarbejde stiller store krav til teknologien, som er helt afgørende for at iværksætte nye måder at arbejde på.

Bjørn Ekner, Senior Director Global Product Marketing, Jabra

2020 vil blive husket som året, da arbejdspladsen for altid blev forandret. Med covid-19 opstod enorme udfordringer med at etablere mere fleksible arbejdspladser. Udfordringer der har påvirket selv de mest progressive og velfunderede organisationer i deres bestræbelser på at fastholde produktivitet, fokus og glæde blandt deres medarbejdere.

Når vi kigger frem mod 2021, vil hybridarbejde som det nye normale forudsætte to væsentlige ting: At de, der arbejder hjemmefra, og de der arbejder på kontoret uden problemer, skal kunne kommunikere med hinanden og samtidig bevare følelsen af inklusion. Sideløbende hermed skal medarbejderne bringes sikkert tilbage på kontorene.

Globale undersøgelser, der er foretaget under pandemien, viser, at der er klar enighed blandt virksomhedsledere om, at teknologien er helt afgørende for, at vi kan iværksætte nye måder at arbejde på. Samtidig med at denne udvikling pågår, begynder vi også at få øje på nogle af de største trends, der vil vise sig i 2021.

Det fleksible arbejde har sine fordele. Undersøgelser viser, at empatien blandt kolleger vokser, og en hybrid tilgang til arbejdslivet gør det også muligt for medarbejderne at nyde godt af en sundere balance mellem arbejdsliv og privatliv. Men vi har også set en øget tendens til, at grænsen mellem arbejde og fritid udviskes, og arbejdstiden udvides.

Eftersom vi har udsigt til en længere periode med fjernarbejde, har nogle organisationer valgt at understøtte deciderede hjemmekontorer, men alle medarbejdere bør udstyres med det nødvendige udstyr. En ny bølge af trådløs teknologi har aldrig været mere påkrævet, end den er det nu, hvis teams skal kunne fungere effektivt og optimalt og eksempelvis kunne forblive i et møde eller en samtale, uden partout at være bundet til skrivebordet.

Hvis blot man giver dem det rette trådløse udstyr, kan de bevare engagementet og glæden ved arbejdet, uden at de skal føle stress over samtidig at skulle agere forældre eller håndtere huslige opgaver i hjemmet.

Begivenhederne i 2020 har på drastisk vis ændret mange virksomheders planer og prioriteter. Den største bekymring lige nu er, hvordan man både kan støtte de hjemmearbejdende, og dem der arbejder på kontoret.

I en tid, hvor mødelokalet til 10 personer er blevet til et mødelokale til fire personer, er det blevet mere vigtigt med ekstra møderum til at samarbejde i. Folk møder hovedsageligt ind for at samarbejde, og det stiller krav til, at de åbne kontorlokaler omorganiseres, så de i højere grad understøtter dette behov. Indenfor de næste par år vil vi derfor opleve, at kontorlokalerne bliver mindre fortættede, og at møderum indrettes på ny.

Der vil opstå et mere påtrængende behov for, at mødeudstyr i form af video etableres alle de steder, hvor folk arbejder. Mens vi i 2021 vil opleve en udbredelse af det kontaktløse mødelokale, der skal sørge for vores sikkerhed, vil den teknologi, der understøtter videosamarbejde, yderligere gøre det muligt at analysere mødelokalet og levere nyttige data til IT-teamet, der f.eks. kan håndhæve lokalets maksimale kapacitet.

Video er allerede nu allestedsnærværende i det vi kalder ’det nye normale’, og i det kommende år vil der i stor stil blive udviklet i at gøre videooplevelsen endnu mere virkelighedstro.

En nylig undersøgelse fra Microsoft viste, at de hjernebølger, der er markør for overanstrengelse og stress er markant højere i videomøder, end ved arbejde der ikke kræver mødeaktivitet, og at koncentrationsbesvær og træthed sætter ind efter 30-40 minutter og et øget stressniveau ca. to timer inde i dagen. Og det kommer ikke som nogen overraskelse, at vi kæmper. Ikke alene skal vi lytte til den person, der præsenterer, vi skal også følge med i en præsentation og aflæse ansigtsudtrykkene hos de andre deltagere i det virtuelle rum.

Efterhånden som HD-video og -lyd forbedres og kombineres med kunstig intelligens, øges vores følelse af at være nærværende virtuelt, hvilket reducerer den kognitive overbelastning, som forårsager træthed og koncentrationsbesvær.

Vi kommer til at se en videre udvikling af en mere rumlig lyd, hvor man opskalerer fra stereoindhold til mere fordybende lyd. En rumlig lyd vil give en meget mere naturlig fornemmelse af, hvor i rummet lyden kommer fra, hvilket reducerer den kognitive overbelastning.

Denne intelligens i teknologien vil være helt central i forhold til at kunne navigere i de komplekse udfordringer, som de kommende år vil medføre. Og den vil være central i forhold til at sikre, at implementeringen af hybridarbejde også på den lange bane vil facilitere en sikker tilbagevenden til arbejdspladsen, samtidig med at medarbejderne på kontoret føler sig lige så forbundet til de kolleger, der arbejder hjemmefra.

Bjørn Ekner

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.