Serier

Mere hjemmearbejde kræver øget fokus på hjemmekontoret

I en fremtid med mere hjemmearbejde er det vigtigt, at både den enkelte medarbejder og virksomhed er opmærksom på, hvordan man undgår fysiske skavanker på hjemmekontoret.

Corona rammer verden

Mange danskere kan se frem til at skulle arbejde mere hjemme fremover. Det gælder både på kort sigt, hvor sundhedsmyndighederne i denne tid opfordrer til hjemmearbejde ”i videst muligt omfang” på private og offentlige arbejdspladser mange steder i landet som følge af den seneste corona-opblussen.

Men det gælder også på længere sigt, hvor udbruddet af corona i marts generelt har betydet, at hjemmearbejde er blevet meget mere udbredt herhjemme. For erfaringerne med hjemmearbejdet under coronakrisen har været gode på mange arbejdspladser - hvor det bl.a. har bidraget til lavere stressniveau, uden at det har kostet på produktiviteten – og derfor er det kommet for at blive mange steder.

Men noget tyder dog også på, at hjemmearbejdet kan sætte sine fysiske spor på medarbejderne, hvis hjemmearbejdspladsen ikke er hensigtsmæssigt indrettet. Således viser en ny undersøgelse fra PFA blandt over 4.000 beskæftigede danskere, at den fysiske trivsel generelt er blevet dårligere efter corona-udbruddet i marts. Bl.a. er andelen, der døjer med hovedpine, steget fra 33 pct. før corona-udbruddet til 41 pct. efter corona-udbruddet. Samtidig er der også flere, som ifølge undersøgelsen oplever smerter i lænd eller ryg - fra 42 pct. før corona-udbruddet til 50 pct. efter corona-udbruddet.

At flere således tilsyneladende døjer med fysiske problemer, kan hænge sammen med, at mange efter corona-udbruddet har arbejdet hjemme ved f.eks. spisebordet, hvor der måske ikke har været mulighed for f.eks. hensigtsmæssige arbejdsstillinger eller optimal belysning. Det kan udfordre ens ellers gode vaner på arbejdspladsen, hvor der ofte er mere fokus på både det psykiske og fysiske arbejdsmiljø, hvilket kan være sværere hjemmefra. Det stiller krav både til arbejdspladsen, men også den enkelte.

I en fremtid med mere hjemmearbejde - både på den korte bane i en række kommuner og på den lange bane som mere fast del af arbejdstilrettelæggelsen på mange arbejdspladser - er det derfor særligt vigtigt, at både den enkelte medarbejder og virksomhed er opmærksom på, hvordan medarbejderen kan undgå fysiske skavanker på hjemmekontoret.

Læs også
Top job