Serier

Grøn omstilling er blevet en god forretning

Der er sket mere for den grønne omstilling i 2020 end de foregående 10 år tilsammen. Grøn omstilling er blevet big business.

Corona rammer verden

2020 vil på den dårlige måde blive husket for covid-19. På den gode måde vil året blive husket som året, da den grønne omstilling for alvor fik sit store gennembrud.

Gennembruddet er især sket, fordi det grønne nu ikke kun bliver forbundet med, hvad det kommer til at koste, men også hvad nogen kan tjene på at gå fra den sorte samvittighed til den grønne fremtid.

Mobiltelefoni tjener som eksempel. Meget er sket, siden Nokia i slutningen af 1990’erne sammen med Ericsson og Motorola dominerede mobiltelefonimarkedet. I dag er det Apple, Samsung og Huawei, som er de store, men det er en anden historie.

På 20 år er der sket flere anvendelsesmæssige revolutioner. Kunderne har været villige til at betale for løbende opgraderinger, og på den måde har mobilproducenterne kunnet få finansieret deres udvikling og tjene penge på det.

I 2020 har vi set, at aktiekurser i selskaber, som skal være med til at virkeliggøre den grønne omstilling, er stukket af fra det hele. Investorerne har sendt store summer på arbejde i enkelte selskaber som bl.a. Vestas, Ørsted og Rockwool.

Mange nuværende og nye investorer har ligeledes sendt penge ind i de passive fonde, som har fået et betydeligt grønt skær. Disse penge er også nået ud til Vestas, som på den ene side har måttet se indtjeningsmarginen falde i 2020 bl.a. på grund af covid-19-udfordringer, men på den anden side har kunnet glæde sig over, at aktiekursen er mere end fordoblet.

Aktiekurserne er sædvanen tro foran, og investorerne tror på, at vi blot er ved begyndelsen og de indledende forberedelser på den næste megatrend. Som en surfer der smiler ved udsigten til at komme op på den store bølge, men som først lige har taget våddragten på.

Forbrugerne tror på det. Virksomhederne investerer efter det, og investorerne er sædvanen tro sprintet foran og forud og håber på, at den som reagerer og tager chancen først, får den bedste udsigt og de bedste muligheder. Der er således ingen sammenhæng mellem Vestas’ indtjeningsudvikling i 2020 og aktiekursen. Derimod tænker investorerne langsigtet.

I denne uge har A.P. Møller Holding købt Færch Gruppen for imponerende 14 mia. I 2014 blev Færch Plast, som det hed dengang, solgt til EQT for 2 mia. Næste handel blev indgået mellem EQT og Advent, som handlede i 2017. Her var prisen steget til 7 mia.

Prisen er dermed syvoblet siden 2014 og fordoblet siden 2017. Virksomheden er blevet udviklet, men Færch Plast har også fået prædikatet bæredygtig emballagevirksomhed til fødevareindustrien. Det er ikke kun prisen, som er anderledes, der er også andre ting, som har ændret sig.

2020 var året, da den grønne omstilling for alvor blev sat på dagsorden og blev big business.

BRANCHENYT
Læs også