Serier

Har aktieinvestorerne lært noget af 2020?

2020 har været et anderledes og lærerigt år på den ufede måde. Spørgsmålet er, om investorerne tager forandringerne til sig eller vender tilbage det gamle normale, hurtigere end vi tror her udgangen af året.

Corona rammer verden

Vaccinerne kommer, og det sker forhåbentlig ganske hurtigt. I løbet af det første kvartal i 2021 vil sårbare personer, sundhedspersonale og efterfølgende også en større gruppe af os andre blive vaccineret. Eller vi vil i det mindste få tilbudt vaccinen.

Spørgsmålet er, om vi som mennesker, ligesom aktieinvestorerne, vil tage udgangspunkt i kun at se fremad og tiden efter at alle, som ønsker at blive vaccineret, er blevet det? Eller om vi kun langsomt vender tilbage, om overhovedet, til det gamle normale. Jo længere tid det tager at blive vaccineret, jo flere som ikke ønsker at blive vaccineret, og jo større behovet eventuelt vil være for at blive genvaccineret på et senere tidspunkt, jo længere tid vil det tage, før vi vender tilbage til det tidligere normale.

Teknologiaktierne redder sammen med selskaberne, som skal sikre den grønne omstilling, investorernes 2020. For de grønnes vedkommende er det ikke noget helt nyt, at de er med fremme, men det er alligevel fair at sige, at Vestas, Ørsted, Rockwool og andre i år har fået deres folkelige, investeringsmæssige gennembrud. Kapitalstrømningen til den grønne omstilling har været helt ekstrem, og det har fået aktiekurserne til at skyde i vejret i et niveau, som er dramatisk større, end indtjeningsudviklingen her og nu afspejler eller berettiger til. Håbet er ikke kun lyse- men mørkegrønt.

Teknologiaktierne derimod, og ikke mindst i USA, har længe givet investorerne fremragende afkast. Spørgsmålet er, om det kan fortsætte i 2021? Forhindringerne for at det sker, er der flere af. For det første er prisfastsættelsen i en række tilfælde ekstremt anstrengt. For det andet har mange investorer gemt sig i disse aktier af frygt for den konjunkturfølsomhed, som traditionelle selskaber kan blive coronaramt af. Hvis der kommer et comeback til økonomien, kan IT-aktiernes status som ”helle” blive udfordret.

Den største hurdle kan dog vise sig hverken at være prisfastsættelsen eller investorernes gemmested. Joe Biden er ny demokratisk amerikansk præsident, og mon ikke han vil forsøge i det mindste at tage hul på at bryde selskaber som Amazon og Googles absolutte dominans inden for deres felter?

For det taler, at USA tidligere har brudt de facto monopoler op. Imod at det er amerikanske selskaber med en global førerposition. Det ville være tæt på utænkeligt under Donald Trump, men bliver måske, alt i alt, nemmere under Joe Biden. Politikerne har talt om det de seneste år, uden at gøre noget større nummer ud af det. For investorerne kan det få en større betydning, hvis blot man begynder at tale meget mere om det.

Det tredje spørgsmål i 2021 er, om vaccinerne hurtigt vil få os til gøre, som vi gjorde ”tidligere” (før covid-19). Kommer vi tilbage i fly til feriedestinationerne; vil vi gå frit rundt og ud på restauranter, barer, til sportsbegivenheder, eller vil vi først ”vente-og-se” og tage tilløb, før vi igen tør binde an med en adfærd? Historien viser, at vi ofte i et meget stort omfang vender tilbage til det tidligere. Om det sker, afhænger ikke mindst af erfaringerne med vaccinerne; hvor mange som lader sig vaccinere, og om der er skabt en ny trend.

Økonomierne er blevet hårdt ramt i 2020. Mindst går det ud over Kina, som næsten slipper med vækstskindet på næsen. Hårdest går det ud over Sydeuropa, hvor lande som Spanien og Italien forventeligt får en (forhåbentlig kortvarig) meget stor velstandsnedgang , som er mere end dobbelt som stor som den danske på 3-4 pct.

2020 ender med at blive et fornuftigt aktieår for den gennemsnitlige og globale aktieinvestor. Det bliver fremragende for de, som har købt danske aktier.

Danmark slipper i den henseende lidt ”billigt”. Vores udgangspunkt var bedre; skabt af gode reformer de seneste 10 år og en ekstrem stærk eksportsektor. Kan vi i 2021 indhente 75 pct. eller mere af 2020-nedgangen og/eller skal vi helt ind i 2022, før vi er tilbage på ”før-corona”-niveau?

2020 ender med at blive et fornuftigt aktieår for den gennemsnitlige og globale aktieinvestor. Det bliver fremragende for de, som har købt danske aktier. Året har været alt andet end snorlige, og der har været mange mellemstationer, hvor man kunne tjene men også tabe sine penge. Har investorerne lært af udsvingene; at balancere og tilpasse sin risiko i op/nedgangstider? Har investorerne i frisk erindring, at aktiekurser er noget som bevæger sig langt mere end de økonomiske realiteter, fordi tallene bliver tilsat det menneskelige risikopræmiekrydderi, som får kurserne til at hoppe og danse?

Læs også
Top job