Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Aktieinvestorer ser en snarlig ende på covid-krisen

Aktiemarkedet spår en afslutning af coronakrisen inden for overskuelig fremtid. Derfor har november budt på en vending på markederne, som det amerikanske valg ikke har sat markant aftryk på.

Henrik Olejasz Larsen, investeringsdirektør i Sampension

November bød på en markant vending på aktiemarkederne. Næsten alle de aktier, der faldt i kurs i foråret, er steget, mens børsens darlings, de største amerikanske techselskaber, er faldet i kurs på trods af, at aktiemarkedet som helhed steg i november.

Europæiske aktier, som i den grad har lidt under covid-krisen, er gennemsnitligt oppe med omkring 15 pct. Nogle endda med mere, de spanske aktier er eksempelvis kommet op med hele 25 pct. i november.

Den primære årsag til de markante ændringer er meldinger om covid-vacciner, som ser ud til at kunne blive ganske effektive.

Indhenter noget af det tabte

Aktiemarkedernes reaktion er måske umiddelbart lidt paradoksal set i lyset af, at vi har flere tilfælde af covid-smittede globalt end nogensinde, og at vi både i store dele af Europa og USA er lukket eller er ved at lukke ned igen. Her kigger aktiemarkedet lidt længere frem i tiltro til, at vaccinerne måske er effektivt ude at hjælpe befolkningerne, når vi er henne mod slutningen af foråret, sådan at vi i andet halvår af 2021 kan være tættere på noget, der kan betegnes som normal aktivitet.

Hvis man ser på prognoserne, også for den underliggende økonomiske aktivitet, er det sådan, at vi nok lander på en samlet global vækst for 2021, som ligger på omkring 5 pct., hvilket faktisk er højere end i 2019. Vi vil indhente en smule af det, der er tabt i 2020, og formentlig endnu mere i 2021. Den slags udsigter kan aktiemarkedet godt lide.

Ikke stor effekt af amerikansk valg

Mens covid i den grad har sat sit præg på aktiemarkedet i november, har det amerikanske valg ikke haft store effekt på de globale markeder – ud over en svagt positiv reaktion på, at der nu er kommet en afklaring. Aktiemarkedet har også reageret positivt på, at der fortsat eksisterer en form for magtdeling i USA mellem demokrater og republikanere. Spørgsmålet om en forlængelse af de store hjælpepakker, som blev vedtaget tidligere i år, udestår fortsat, men at der kommer en eller anden form for fortsatte hjælpepakker forekommer meget sandsynligt, og det har gjort usikkerhederne meget mindre.

Aktiemarkedet højere end før covid

Det er lidt paradoksalt, at aktiemarkedet nu er højere, end det var før krisen. Både finanspolitik og pengepolitik er i høj grad stimulerende for de finansielle markeder, og en del af årsagen til niveauet er de meget store stimulerende indgreb. Ikke ret mange har lyst til at købe obligationer med ned til minus trekvart pct. i rente, og derfor søger man andre steder hen.

Der er også en erkendelse af, at selv om den globale økonomi har været historisk hårdt ramt af covid, er det en anderledes krise end en traditionel, global recession. Forskellen er, at det er en krise, hvor vi hverken kan få lov at forbruge eller at producere. Men det øjeblik, disse restriktioner falder væk, er vi på de fleste områder tilbage i normaliteten.

I modsætning hertil er der ved en finanskrise typisk en gældspukkel, der skal slides af over rigtig, rigtig mange år. Gælden ligger i denne krise primært som statsgæld. Derfor er der også logik i, at aktiemarkedet har kigget igennem krisen og spår, at den får en afslutning inden for en overskuelig tidshorisont.

Henrik Olejasz

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.