Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Israel bliver et uhyre vigtigt pejlemærke

Landet kan i kraft af hastig udrulning af vaccine komme til at fungere som en spåkugle i den nærmeste fremtid.

Corona rammer verden

Langt om længe er vi nu begyndt at vaccinere mod covid-19. Det er lige nu svært at få øje på en opgave, som er vigtigere og mere presserende, end at få udrullet vaccinerne.

I store dele af 2020 var det et kapløb mellem medicinalselskaberne om at komme først med vaccinen. Nu ligner det et kapløb mellem landene om at få fat i vaccinerne og derefter få vaccineret borgerne. Et rigtigt kapløb er det dog ikke, for der er ikke helt tale om vindere og tabere. Her skal vi helst have alle lande i mål så hurtigt som muligt. Det vidner mutationer i Storbritannien og Sydafrika om.

Skrækscenariet vil være, at en muteret og vaccine-resistent udgave af covid-19 kan udvikle sig i et af de lande, som er endt bagerst i vaccinekøen. Derfor er det afgørende, at vaccinerne også hurtigst muligt bliver udbredt i de lande, som ikke har haft albuerne højest løftet i forhold til at få vaccinerne i første omgang. Det gælder eksempelvis lande i Afrika.

Selvom det ikke er et kapløb i traditionel forstand, er det interessant at følge med i, hvordan det skrider frem i de enkelte lande. Her springer det i øjnene, at Israel er kommet buldrende ud af startblokken og allerede har vaccineret flere end 15 procent af befolkningen. Ved udgangen af marts eller i begyndelsen af april forventer Israel at have vaccineret alle borgere, der ønsker det.

Israel bliver derfor et uhyre vigtigt pejlemærke for, hvad vi kan vente os. Er vaccinerne i praksis ligeså effektive, som de store fase tre studier viste? Studierne viste, at den høje beskyttelse opnås efter 10 dage. I Israel kan man derfor sætte næsen op efter, at man i de kommende uger og måneder vil kunne se en mærkbar effekt i landets smitte- og dødstal. Knækker israelerne kurven, kan vi alvor se lys for enden af tunnelen og optimismen blandt forbrugere, virksomheder og investorer er helt berettiget.

Men knækker kurven i Israel ikke, er der pludselig grund til bekymring. Så kan optimismen hurtigt forsvinde som dug for solen. Det kan betyde, at de virksomheder, som i øjeblikket holder igen med fyresedlerne, giver fortabt og alligevel skærer ned.

Det kan også betyde, at forbrugerne bliver så bekymrede, at man for alvor holder igen med pengene. Israel vil også blive en vigtig test for de finansielle markeder. De kraftige aktiekursstigninger i slutningen af 2020 kom blandt andet på baggrund af overraskende effektive vacciner.

Derfor er de israelske tal noget af det, man for alvor skal holde øje med i den kommende tid. Jeg krydser fingre for det bedste.

BRANCHENYT
Læs også