Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Stil krav til din erhvervsorganisation

Det er vigtigt at stille krav til erhvervsorganisationer. Det holder dem skarpe.

Kender du de der bestyrelsesmøder, hvor programmet er fastlagt til mindste detalje? Du har gjort et kæmpe stykke forarbejde og har klappet alle punkterne af. Mødet kører som planlagt og følger tidsplanen. Men pludselig er der et bestyrelsesmedlem, der stiller et helt uventet spørgsmål. Diskussionen overtager mødet, og tidsplanen skrider.

»Hvad skal vi nu diskutere det for,« kan jeg umiddelbart godt komme til at tænke, men svaret rammer mig omgående, når jeg bliver ført ud i en overraskende, væsentlig og passioneret debat om en detalje, som betyder vanvittigt meget for mine medlemmer og deres mulighed for at drive forretning.

En detalje, jeg undervurderede eller ikke var opmærksom på, fordi jeg er leder af en erhvervsorganisation og ikke en kommerciel virksomhed.

Heldigvis har jeg mange af den slags bestyrelsesmøder. Mine medlemmer er nemlig som regel gode til at holde mig skarp. Det er vigtigt ikke bare hos mig, men helt generelt, at danske virksomheder fastholder forventningspresset til deres erhvervsorganisationer.

Det sikrer, at organisationens ledelse hele tiden holder sig relevant for sine medlemmer, og det kan i det lange løb betyde forskellen på liv eller død for organisationen.

I min optik er der tre væsentlige spørgsmål, som enhver virksomhed bør stille sig selv i forhold til ens erhvervsorganisation. Alle tre kan præge virksomhedens bundlinje.

1. Er organisationen effektivt drevet?
Erhvervsorganisationen skal drives lige så effektivt som en privat virksomhed, og organisationen skal produktudvikle og leverer den vare, som ’kunderne’ – medlemmerne – efterspørger. Organisationens ledelse skal derfor have både viljen og evnen til at drive organisationens service og rådgivning effektivt, innovativt og forretningsorienteret som en konsulentvirksomhed med afsæt i medlemmernes forretningsmæssige behov.

2. Er organisationen foreningsorienteret?
Selvom solidaritet er gammeldags, så er medlemskabet af en erhvervsorganisation stadig også drevet af et behov for at stå i samme båd som ligesindede. Kan man ikke skabe sammenhæng på tværs, risikerer man at blive reduceret til noget, der minder mere om en konsulentvirksomhed. Organisationen bør dyrke foreningsidentiteten og den fælles fortælling. Der skal skabes fora til dialog mellem medlemmerne og skabes aktiviteter, hvor medlemmerne kan dyrke fællesskabet og måske endda opdage nye samarbejdspartnere og forretningsideer.

3. Er organisationen politisk orienteret?
Omfanget af politisk regulering af virksomhedernes rammebetingelser vokser konstant, og rammebetingelserne bestemmes af folkevalgte, som påvirkes af folkestemninger, trends, medier og meget mere. Derfor er det helt afgørende, at organisationen er politisk orienteret, at man evner at håndtere politiske beslutningsprocesser og skabe politiske resultater. Derfor bør man som virksomhed sikre sig, at ens erhvervsorganisation engagerer sig i virksomhedens helt konkrete rammebetingelser.

Jeg håber, at mine medlemmer ofte stiller disse spørgsmål om GRAKOM, og at vi lever op til forventningerne. Det er medlemmerne, der er med til at holde os skarpe.

Husker du at stille disse spørgsmål angående din erhvervsorganisation?

BRANCHENYT
Læs også