Debat

Twitters Trump-lukning varsler ny æra med digital ansvarlighed

De magtfulde sociale medier har endelig taget ansvar.

Da Twitter, Facebook og en lang række af de øvrige sociale medier i sidste uge valgte at lukke præsident Trumps adgang til deres platforme, var det seneste skridt mod en langt større grad af ansvarlighed fra de sociale mediers side.

Tidligere har de store sociale medier brugt mange år på at fastslå, at de hverken ville eller kunne blande sig i den samtale, der foregik på deres platforme. De var skam kun en slags bytorv, hvor alle uforstyrret kunne tale om, hvad de havde lyst til, hvad end det var kattevideoer eller konspirationsteorier.

Det har bl.a. betydet, at alt fra henrettelsesvideoer til konspirationsteorier på det politiske overdrev har kunnet spredes og vokse på de effektive sociale medier.

Denne ansvarsfri tilgang blevet stadigt mere uholdbar. De store platforme har da også afsat flere og flere ressourcer til at fjerne alt fra børneporno til mobning. Og nu har de fjernet verdens mest magtfulde mands primære talerør.

Trump har selvfølgelig ikke mistet hverken sin taleret eller sin ytringsfrihed. Han kunne snildt gå i Det Hvide Hus’ presserum og tale til hele pressekorpset. Men det er jo den gammeldags slags medier. Du ved, den traditionelle, trælse af slagsen, hvor man risikerer at få spørgsmål, som man ikke ønsker at svare på.

Realiteten er, at de fleste politikere i dag vil foretrække den direkte adgang til deres følgere gennem de sociale medier, frem for at skulle igennem et mere eller mindre kritisk filter i de traditionelle medier.

Der er dog næppe tvivl om, at debatten ikke stopper her, for lukningen af Trumps profiler giver de sociale medier en enorm magt.

Som en bruger på Twitter opsummerede situationen: “If you can silence a king, you are the king”.

I naturlig forlængelse må man sige som Spiderman: “With great power comes great responsibility.“ Ansvarlighed er vigtigt - især når man er magtfuld.

BRANCHENYT
Læs også