Mange startups lader sig forblænde af investorers pengemuskler
Iværksættere lader sig ofte forblænde af penge og overser værdien af mesterlære, som de fleste startups har brug for, når springet til skalering og kommercialisering skal tages. Det lærte jeg, da jeg selv var håbefuld startup.
I 2006 – lige før finanskrisen ramte – stiftede jeg min første virksomhed. Da jeg to år efter skulle rejse kapital for første gang, var mulighederne få, for investorerne havde i den grad slået sig på faldende aktiemarkeder og sløj prisudvikling på boligmarkedet. Det viste sig at være en lektion i livets skole, som jeg er taknemmelig for i dag.
For når pengene er små, skal holdet bag en startup være stærkt og kreativiteten stor. Derfor var det perfekt for mig at få en investor ombord, der selv havde skabt en succesfuld virksomhed, og som var villig til at arbejde sammen med mig i det daglige.
Chresten, som investoren hed, var desuden selv inden for uddannelsesbranchen, som jeg havde kastet mig ud i. Kemien mellem os var fantastisk. Bevares, enige var vi ikke altid! Paradoksalt nok var netop uenigheden med til at drive virksomheden hastigt frem og øge kreativiteten i de daglige problemløsninger.
Lige nu oplever vi en samfundskrise, og det skaber enorme muligheder for startups. Krisen fordrer nemlig indirekte kreativiteten, og mit bud er, at mange har benyttet hjemmearbejde og nedlukning til at tænke over deres arbejdsliv og få idéer til produkter og ydelser. Så langt, så godt.
Samtidig oplever jeg, at der fortsat er kapital til startups. Det er blevet populært at være såkaldt business angel. Om det er ønsket om at blive en ”løve i hulen”, der driver disse business angels, ved jeg ikke. Sympatisk er det i hvert fald, at mange velhavende mennesker ønsker at sætte en mindre del af deres formue på spil. Men det er ikke først og fremmest penge, startups har brug for i denne tid, men snarere, at komme i mesterlære.
Har vi så den perfekte cocktail for startup-miljøet netop nu? På den ene side tror jeg, at vi i disse år lægger kimen til nogle af de helt store virksomheder, der eksisterer om 5-10 år. Jeg tror også, der er en række virksomheder på vej, som bliver dominerende niche-spillere inden for 3-5 år. Etablerede virksomheder og brancher vil blive voldsomt udfordret, og konkurrencen er hård.
På den anden side er tilstedeværelsen af de store mængder kapital ikke nødvendigvis fordrende for startups. Det kan virke paradoksalt, men følg mig alligevel; for hvilken investor vælger du? En investor, der vil betale 250.000 kroner for 20 pct. af din virksomhed, eller en investor, der vil betale 500.000 kroner for 10 pct. af din virksomhed?
Dermed kommer vi til essensen. Man skal vælge den investor, der passer bedst som lærermester. I min optik har pengene ikke den store betydning. Den første investor er det vigtigste kapitalvalg, startups kommer til at træffe. Og pengene har en tendens til at forblænde startups, så de ikke ser sagens egentlige kerne, nemlig at skabe en sandsynlig succesfuld fremtid for virksomheden.
Som investor skal du saftsusemig gøre dig umage for at være aktiv – og være villig til at tage en kugle for din startup.
Den første investor skal have tid og lyst til at være aktiv i startuppen. Og man er ikke aktiv, efter min mening, hvis man sidder i en bestyrelse eller blot er tilgængelig på telefonen. Investoren er aktiv, hvis vedkommende løser konkrete opgaver for startuppen på ugentlig basis. Og så er det ideelt, hvis investoren selv har seriøs iværksættererfaring. For dermed kan man, som startup, komme i mesterlære og vokse hurtigt som founder. Det er essentielt for virksomhedens udvikling fra idé til toplinjevækst.
Da jeg i 2010 stod i enorme udfordringer, dækkede Chresten min ryg. Han var i sandhed et klogt valg. Jeg kunne lære af hans erfaringer, der var væsentligt anderledes end mine egne.
Min grundlæggende pointe har to sider, ligesom en gylden medalje. Som startup skal du både fokusere på det professionelle og det personlige match. Som investor skal du saftsusemig gøre dig umage for at være aktiv – og være villig til at tage en kugle for din startup. Det er det, der er brug for. Ikke flere penge, før på et senere tidspunkt i virksomhedens rejse.
Jeg har oplevet det i praksis som founder og ved, at det virker at stå i mesterlære. Derfor tilbyder jeg også at være læremester, når jeg investerer i en startup. På godt og ondt, for sådan er iværksætteriet nu engang.
Kasper Holst Hansen