Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Fortsat fart på handel med SMV’er trods coronakrisen

Ejerledere, der går i salgstanker, kan få inspiration fra de kriseramte brancher. Hvis virksomheden trimmes før salg, stiger prisen.

Peter Kvistgaard Toft, statsautoriseret revisor, partner i Vistisen+Lunde

På tværs af brancher har nedlukningen af økonomien ramt virksomhederne vidt forskelligt. Oplevelsesindustrien lider, men mange andre brancher har ikke oplevet de store forandringer. I enkelte sektorer har der været øget travlhed. Også markedet for køb og salg af virksomheder er fortsat på uændret niveau. I Vistisen+Lunde bistår vi hvert år op mod et halv hundrede virksomheder med køb eller salg, og vi havde lige så travlt i 2020 som i 2019.

Ejerledere, som går med salgstanker, kan lære af de kriseramte brancher. Her har der været fokus på at skære omkostningerne ind til benet. Det har været et spørgsmål om ren og skær overlevelse. Også i sunde og veldrevne virksomheder kan det være en fordel at gå omkostningerne igennem med en tættekam. Ikke mindst hvis man går i salgstanker.

Salg af en virksomhed kan minde om et almindeligt hussalg. I tv-programmet ”I hus til halsen” er der talrige eksempler på, hvordan en designer og ejendomsmægler kan løfte prisen på en ejendom, når boligen bliver stylet. Som virksomhedsejer skal der andre greb til, men også her kan man løfte prisen med det rigtige forarbejde.

Værdiansættelsen af virksomheden sker med afsæt i resultatet før skat. Hvilken faktor, man ganger med for at finde prisen, varierer fra branche til branche. Samtidig spiller de risici, som et ejerskifte indebærer, en afgørende rolle. Derfor er risikohåndtering og optimering af resultatet, pengestrømme og balancens sammensætning et godt sted at tage fat.

Mange SMV’er er bygget op både af og omkring ejeren. Her er en af de største risikofaktorer. Det kræver en langsigtet strategi og handlingsplan at gøre virksomheden mindre afhængig af ejerlederen. Virksomhedens forretningsgange og rutiner skal kortlægges og dokumenteres, så det står klart, at den kan drives uden den erfaring og intuition, ejerlederen har på rygmarven. Det gælder alt fra regnskab, bemanding, planlægning og relationerne til kunderne.

Det er afgørende at sikre hurtigere fakturering og debitoropfølgning. Det reducerer pengebindingen og dermed trækket på kassekreditten. Lige så vigtigt er at det, at man får minimeret tab på debitorer. Og så skal SMV’erne arbejde langt mere professionelt med ledelsesrapportering og budgetter. Som revisor har jeg mødt mange virksomheder, hvor budgettet mest af alt er udarbejdet til ære for banken. En del af dem har klaret sig fint. Men det har altså været på trods af en ret lemfældig omgang med budgetter og ledelsesrapportering, ikke på grund af det.

Mandskab, råvarer, lager og lokaler skal kunne tilpasses med kort varsel, hvis man kan se, at efterspørgslen er vigende. Det vil give løbende optimering af driften, og en solid ledelsesrapportering og budgetopfølgning vil betrygge mulige købere om, at virksomheden er drevet professionelt, at der er bund i de regnskaber og tal, som forventningerne til fremtidig indtjening bygger på.

Varelageret skal reduceres til det absolut nødvendige, da det reducerer pengebindingen. Varelagre i virksomheder har det med at ligne den kælder eller garage, hvor mange af os i årevis gemmer ting og sager, som vi så alligevel aldrig får brug for. Selv i højt specialiserede brancher, kan man i dag få reservedele hjem hurtigt, hvilket blot er endnu en grund til at se kritisk på størrelsen af varelageret.

I mange SMV’er kan man med fordel se på, hvor man tjener pengene, og få skåret tabsgivende områder fra. Det kan være håndværkervirksomheder, som både har privat- og erhvervskunder, eller det kan være virksomhedens geografiske markeder, som skal under lup. Når man er i gang med slankekuren, kan man også tage et tjek på, om der er aktiver, som ikke bidrager til driften. I mange tilfælde kan det også være en fordel at lease biler og produktionsudstyr frem for at eje det. Det slanker balancen og styrker soliditeten.

At værdien af virksomheden øges, når virksomheden trimmes, kan illustreres med følgende eksempel. En virksomhed med en omsætning på 10 mio. kr. har et overskud på 1 mio. kr. Tilsvarende virksomheder er typisk blevet handlet til en pris på faktor 5 gange overskuddet. Kan man trimme virksomheden og øge overskuddet til 2 mio. kr., stiger handelsværdien fra 5 mio. kr. til 10 mio. kr.

Sidder der ejerledere derude, som ikke går i salgstanker, og derfor mener, at det ikke er relevant for dem, ja så der kun at sige, at de fleste af os jo ikke kun slår græs og gør rent, når der kommer gæster. Der er masser af gevinster ved at gøre virksomheden fit for fight. Jeg er sikker på, at virksomhedsejere i de coronaramte brancher gerne skriver under på, at man aldrig med sikkerhed kan vide, hvordan markedet og rammevilkårene er i fremtiden.

Peter Kvistgaard Toft

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.