Debat

Anders Heide Mortensen trænger selv til stuearrest

Erhvervskommentator Anders Heide Mortensen lefler for konsulentleden i erhvervslivet, når han i en klumme erklærer formål for formålsløst. Desværre. For faktum er, at det aldrig har været vigtigere.

Luk øjnene. Brug 10 sekunder på at overveje, hvorfor du går på arbejde.

Inden vi kommer tilbage til dit svar, så lad os tage en tur over Atlanten.

Hos Nasa går en pedel rundt og fejer gulvet. Ufaglært arbejde, der understimulerer ånden og overstimulerer en i forvejen slidt krop. Når du spørger ham, hvorfor han går på arbejde, svarer han »fordi jeg hjælper med at sende folk til Månen«.

Det svarer han, fordi han arbejder for en organisation med et klart formål. Og derfor har han også et. Har der været konsulenttyper inde og formulere den fortælling? Måske. Det er egentlig ikke vigtigt. Det vigtige er, at han kan se det betydelige i et arbejde, som ellers virker ubetydeligt.

Og nu tilbage til dig.

Hvorfor jonglerer du frivilligt en hverdag med deadlines, skrattende Teams-møder og hjemmeskoling fra en ergonomisk håbløs plads ved køkkenbordet? Er det bare pengene? Eller peger du mon på en større udfordring, du er med til at løse?

Purpose, why eller formål. Uanset hvad vi kalder det, er det strengt nødvendigt. Og hvis topledere stopper med at tale om det, har vi et alvorligt problem.

Så når Anders Heide Mortensen lefler for konsulentleden i erhvervslivet og erklærer søgen efter formål for formålsløst, ja, så er det Anders selv, der trænger til stuearrest.

Gallup offentliggjorde i 2017 rapporten “State of the Global Workplace“, som tager temperaturen på engagementet på arbejdspladser i 155 lande verden over. Og den er mildest talt skræmmende læsning.

I Vesteuropa svarer kun 10 pct. af de adspurgte, at de er engagerede på arbejdet. 71 pct. er ikke engagerede, og 19 pct. er “aktivt uengagerede“. De er med andre ord flintrende ligeglade. Og det er ikke bare fabriksarbejdere. Det lave engagement ses også hos højtuddannede læger og advokater.

Det er et kolossalt problem. For den enkelte, men så sandelig også for de virksomheder, som ikke evner at samle deres medarbejdere om en sag, der er værd at kæmpe for. For purpose er ikke konsulent-fluff og bullshit-bingo. Det er en konkret business driver, der skaber øget engagement i hverdagen. Og det skal selvfølgelig ikke, som Anders skriver, udleves af topledere i et eksklusivt øjeblik under ferien på Zanzibar. Det skal udleves af medarbejderne. Hver eneste dag.

Alle har brug for en mening med det hele. Især lige nu, hvor verden er vendt op og ned.

Gallup-undersøgelsen viser, at engagement kan måles på bundlinjen. Virksomheder med høj medarbejderengagement opnår nemlig 20 pct. mere salg, 17 pct. bedre produktivitet og 21 pct. højere lønsomhed end dem med lavt engagement.

Så når Anders Heide spørger, hvad der motiverer topledere til at arbejde med purpose, tænker jeg derfor, at svaret er tydeligt. Og det bør også understrege, at purpose som tankegang ikke er udtømt. Tværtimod.

Nu vil purpose-kynikeren selvfølgelig indvende, at det er nemt at skabe engagement hos Nasa-pedellen, fordi formålet er indlejret i organisationen. Men det er faktisk hele pointen. Det er derfor, det giver mening at arbejde med purpose. For det er langtfra alle virksomheder, der er så privilegerede.

Alle har brug for en mening med det hele. Især lige nu, hvor verden er vendt op og ned.

Også hvis den – Gud forbyde det – bliver formuleret af en konsulent med millionærhår og spidse sko.

BRANCHENYT
Læs også