Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

En for alle og alle for Gamestop?

I et opgør mellem Main Street og Wall Street forsøger nogen at ændre spillereglerne på aktiemarkederne. Ændringsbevægelsen er sat i gang, men aktiemarkedet består.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet

Det meste har de seneste uger været nogenlunde, som investorerne kender det på aktiemarkederne. Året er begyndt fornuftigt set med afkastøjne. Selskaberne aflægger gode eller sågar fremragende regnskaber. Selv om selskaberne er forsigtige med at sige for meget, er der en underliggende optimisme at spore. Som vanligt.

Der har dog været en ting, som har været anderledes. Navnet og selskabet er Gamestop. Selskabet, der forhandler computerspil og forbrugerelektronik, har været udfordret af ændringer i forbrugernes vaner og nedlukningen i forbindelse med covid-19. Mere onlinetrafik og færre købsbesøg i butikkerne er en kæmpe udfordring. Selskabet er i krise.

Prismærket på Gamestops aktier har dog været alt andet end lav. Private investorer har udnyttet, at hedgefonde ved meget store shortsalg har bragt sig selv i en svær og sårbar knibe. Ved at gå mange sammen, er det lykkedes de private at presse selskabets aktiekurs så højt op, at hedgefondene risikerer ekstreme tab på deres solgte positioner, når de skal lukkes og aktierne købes tilbage på et tidspunkt. Nogle har allerede mærket smerten og kapituleret.

Aktivismen har haft betydning, uanset hvordan opgøret ender. Hedgefondene har oplevet, at finansieringsomkostningerne til at forlænge lånet af Gamestop-aktierne er steget markant. Uanset om de ender med at trække det længste strå, vil de ekstra omkostninger have gjort det til en meget tvivlsom forretning at låne aktierne for at sælge dem.

De private på den anden side har været i offensiven, men lykken er på vej til at vende for de mange. Vi har hørt meget om de få, som købte tidligt, og som på papiret har tjent stort. Om det også forholder sig sådan i praksis, afhænger af om den gevinst, som var meget stor for uger siden og nu er skrumpet ind til noget meget mindre, er blevet realiseret. Papirpenge vs tegnebogsformue?

For de, som købte tidligt og solgte godt, og dem som kan lure prisbevægelserne inden for den samme handelsdag og købe billigt og efterfølgende sælge dyrt, har det været umagen og risikoen værd. For de mange, som kom for sent ind og nu sidder tilbage med den økonomiske smerte og ser på den faldende aktiekurs, ser situationen helt anderledes ud. Det kan dog meget vel blive meget værre endnu.

Langsigtet er det relevante, at Gamestop er udfordret. At aktiekursen på længere sigt ikke vil afspejle den kamp, som vil blive fløjtet af, men den værdi, som selskabet skal have. Derfor er det en svær kamp for de private.

Hvis hedgefondene kapitulerer, vil de først i hovedsagen meddele det, efter at de har købt de solgte aktier tilbage. Kampen vil være slut, og værdien af Gamestop vil falde tilbage til noget nær udgangspunktet igen. Selskabet har ikke tjent på kursstigningen og er ikke blevet et bedre og mere profitabelt selskab. Og når kampen er fløjet af og hedgefondene har købt, vil selskabets aktier afspejle det. Kun få af de private vil nå at sælge.

Enhver form for manipulation, uanset om den kommer fra shortsælgende hedgefonde eller aktivistiske nye investorer, er uhensigtsmæssig og ulovlig.

Hvis de private ikke vinder, og hvis de ikke får hedgefondene til at give op, vil de formentlig tabe udmattelseskrigen, og aktien vil under alle omstændigheder tabe. Aktien vil falde tilbage til og afspejle den økonomiske virkelighed over tid.

At det netop blev Gamestop som kampplads, skyldes ikke, at selskabet er interessant, eller at nye investorerne har en speciel forkærlighed for netop den virksomhed. Det skyldes, at hedgefondene drev deres forretning med shortsalg til det ekstreme. De havde glemt at åbne en flugtvej og nødudgang. For mange shortsolgte positioner på samme tidspunkt har skabt ”aktiemangel”.

Der har været debat om, hvorvidt de metoder, som de private har anvendt, var lovlige. Jeg er sikker på, at tilsyns- og børsmyndighederne har godt styr på de regler. Enhver form for manipulation, uanset om den kommer fra shortsælgende hedgefonde eller aktivistiske nye investorer, er uhensigtsmæssig og ulovlig.

Aktiemarkedet er en markedsplads, hvor selskaber med vækstambitioner og behov for risikovillig kapital kan blive parret med investorer med et investerings- og placeringsbehov. Det er aktiemarkedets natur. Det er det, som aktiemarkedet kan. Det er aktiemarkedet i en nøddeskal, og det bliver der ikke ændret på. Det er det, som tilsynsmyndighederne vil spejde og regulere efter i givet fald.

Der er kommet mange nye investorer til med friske ideer og mindre kendskab til finansielle størrelser. Det er godt med ny inspiration. Aktiemarkedet er meget robust og oplever med jævne mellemrum en 100-års bølge. »Selv om man gnubber sig op af et fynsk bøgetræ, vælter træet ikke«, som en tidligere meget succesfuld dansk fodboldlandstræner har udtalt. Det samme gælder for aktiemarkedet, selv om nogen mener, at det det kan se sådan ud i blæsevejr.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.