Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bestyrelserne har langt større udfordringer end truslen om glimmerneglelak

Mens debatten raser om glimmerneglelak som problem i bestyrelseslokalet, og Børsens velfortjente shitstorm om synet på diversitet og fornyelse i bestyrelsestoppen kun lige har lagt sig, melder sig endnu en hovedpine for de fleste bestyrelser: Hvor ESG-kompetente er vi egentlig?

Anna Søndergaard, partner og co-founder i rådgivnings- og investeringsselskabet The Footprint Firm

Det undrer mig til stadighed, at vi i et land som Danmark har så svært ved at få mere diversitet ind i bestyrelserne. Alle er – på overfladen – enige om, at diversitet er gavnligt, når virksomheder skal forblive konkurrencedygtige i en hastigt omskiftelig verden, som kræver konstant udvikling, nytænkning og fremsyn. Alligevel er det tilsyneladende svært at få omsat dette til praksis, for bestyrelserne forbliver i høj grad påfaldende homogene.

Det er derudover frustrerende, at vi oftest ikke kommer videre med debatten end til (de manglende) kvinder. Diversitet er langt mere end køn – det handler om, at bestyrelserne formår at skabe værdi og forblive relevante gennem et tilstrækkeligt bredt spektrum af kompetencer, der tilsammen repræsenterer forskellighed nok til at eksisterende dogmer udfordres, og man evner at tænke ind i og forstå den fremtid, som virksomheden skal konkurrere i.

Den fremtidige virkelighed er, hvor ESG (environment, social & governance) kommer ind i billedet. ESG handler om miljø-, samfunds- og ledelsesmæssige forhold i virksomheden og dennes evne til at håndtere og navigere indenfor disse.

I disse år bliver vigtigheden af ESG kraftigt accelereret af klimakrisen, og stigende krav på området kommer buldrende mod virksomhederne med stadig tiltagende fart, drevet frem af lovgivning på særligt klimaområdet, krav fra forbrugere og samarbejdspartnere, samt ikke mindst investorernes øgede krav om gennemsigtighed og risikostyring på området.

Kapitalmarkederne spiller en helt central rolle i udviklingen, og sidste år satte Larry Fink, CEO for verdens største kapitalforvalter BlackRock, for alvor skub i agendaen, da han i sit toneangivende nytårsbrev til kunder og investorer satte direkte lighedstegn mellem klimarisici og investeringsrisici.

I år blev der skruet yderligere op for retorikken med en klart formuleret forventning til virksomheders velfunderede strategier for opnåelse af CO2-neutralitet, langt højere grad af klimarelateret rapportering og struktureret arbejde med klimarisici, hvis de skal være attraktive investeringer. Så signalet er ikke til at tage fejl af.

I kraft af denne udvikling rykker ESG-agendaen – og pt. særligt klimaområdet – med hastige skridt ind på direktionsgangen, og dermed bør området også naturligt afspejles i de krav, som stilles til bestyrelsen og dennes kompetencer.

ESG kommet for at blive og vil være et helt centralt element i mange af bestyrelsernes fremtidige diskussioner.

Anna Søndergaard

Bestyrelsen vil eksempelvis spille en vigtig rolle i forhold til definitionen af, hvad der er mest væsentligt inden for ESG for den enkelte virksomhed, og hvordan dette integreres i den overordnede strategi og finansielle beslutningsprocesser. Derudover har bestyrelsen som altid en central rolle i at sikre investorernes tillid til virksomheden og dennes fremtidige evne til at skabe stærke resultater. I den virkelighed, som virksomhederne befinder sig i i dag, er det svært at se denne rolle udfyldt uden en væsentlig forståelse for ESG på bestyrelsesniveau.

Bestyrelserne bør derfor stille sig selv spørgsmålet:

  • Hvor ESG-kompetente og parate er vi?
  • Er bestyrelsen i stand til at have en meningsfyldt diskussion om disse emner og forstå, hvilke ESG-elementer der er vigtigst for virksomheden i dag, men i endnu højere grad i fremtiden?
  • Kan bestyrelsen prioritere disse områder og træffe beslutninger, der adresserer virksomhedens samlede bæredygtighed både finansielt og fra et multi-stakeholder perspektiv?
  • Findes der i bestyrelsen kompetencer, som forstår ESG-relateret risikostyring og de lovgivninger på området, som uundgåeligt vil præge de forskellige brancher fremover – som eksempelvis den kommende EU-taksonomi?
  • Og når bestyrelsen alligevel taler om ESG, var det måske et oplagt tidspunkt for at sikre den diversitet, som ’S’et blandt andet handler om?

ESG kommet for at blive og vil være et helt centralt element i mange af bestyrelsernes fremtidige diskussioner. Samtidig må vi forvente, at kravene på området kun eskaleres yderligere i de kommende år, og kampen om de stærke ESG-kompetencer vil blive hård. I lyset af denne udvikling bør de bestyrelser, der formår at tiltrække dygtige ESG-profiler, prise sig lykkelige – om han eller hun så har glimmerneglelak på eller ej.

Anna Søndergaard

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.