Serier

Hypnotiserer negative renter investorerne til større risikolyst?

Renteniveauet er ikke kun lavt, men meget lavt. Spørgsmålet er, om de negative renter smerter så meget mentalt hos investorerne, at det får investeringsovertaget?

Negative renter

Siden renterne toppede i midten af 1980’erne, har renteudviklingen med små afbrydelser kun kendt en vej: Nedad. Det seneste årti er tendensen endda blevet forstærket. Selv ikke konjunkturelle opture har for alvor kunnet få gang i en renteoptur.

Stigende kapacitetsudnyttelse er blevet mødt af teknologiske landvindinger, og inflationen og inflationsforventningerne er helt lagt ned. Stigende kapacitetsudnyttelse giver ikke det sædvanlige prisboost, og samtidig presser den globale opsparing, bl.a. drevet af stigende levealder, renterne nedad.

De lave renter er et gode, når du skal låne. Det er efterhånden meget længe siden, at de variabelt forrentede rentetilpasningslån havde en positiv rente før bidrag, og husejerne varmer sig ved udsigten til meget lave ydelser. Det presser huspriserne opad.

Anderledes ser det ud, når husejerne bliver til indlånere. Når de går ind af bankdøren eller de netbanksmæssigt logger på, er billedet vendt om. Jo flere penge du har at gøre med, jo mindre er du ønsket. Den omvendte verden.

De negative renter er kommet for at blive. Markedsafkastet for kontanter er indiskutabelt negativt, og det er den regning, som bankerne sender videre til dig. Det nye er ikke de negative renter, som fra Nationalbankens side har været gældende siden 2012. Det nye er, at omkostningen bliver sendt videre og at grænsen for, hvornår der bliver sendt en ”opkrævning” fortsat falder.

Bankernes grænse er forskellig. Nogle meget få lader større kontante summer stå uden at sætte en pris på, men det er kun et spørgsmål om tid, før de også følger trenden. Andre opkræver allerede markedsprisen fra første kontante krone. Det kan være på kontante pensionsordninger, eller hvis kunderne ikke har nemkonto.

Rentefald fra eksempelvis 2 pct. og ned til 0 pct. er stort, men er blevet tolereret og accepteret som ”tidens udvikling”. Anderledes er det formentlig gået, når stadig flere skal betale. Det er ikke kun uvant, men decideret ”forkert” (siger kunderne naturligt), at skulle betale penge for at have penge stående, og det har konsekvenser.

Kunderne flygter fra regningerne og bliver til investorer. Jeg ved ikke i hvor stort et omfang huspriserne og aktiekurserne får et ekstra nyk opad på grund af de negative renter, men at det har en vis effekt, er jeg ikke i tvivl om.

Effekten kan mærkes, når tilstrækkelig mange gør det samme på samme tidspunkt. Mange bække små giver en større effekt. Snebolden ruller. Ud over lysten til at undgå den økonomiske smerte ved at skulle betale på vej ind i banken, giver stigende aktiekurser og ejendomspriser ekstra blod på tanden.

Det er 2/3 kinderæg. Du undgår at få en regning samtidig med at alternativet giver et godt afkast. What’s not to like. Så længe det varer.

Læs også