Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Der er så meget, ledere ikke forstår

Hvis man tror, at ledelse handler om at træffe beslutninger, har man ikke forstået noget som helst. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvad ledere beslutter, hvis deres medarbejdere ikke forstår og føler ejerskab til strategien.

Pia Lauritzen, ph.d. og metodeansvarlig i Qvest.io

For nogle år siden kørte Danske Spil en række geniale reklamer med sloganet “Der er så meget kvinder ikke forstår”. Reklamerne lagde et alternativt billedspor ind over fodboldudtryk som at “filme” - jep, det var noget med et videokamera - og mens unge kvinder gjorde, hvad unge kvinder nu engang gør - typisk noget med at ordne negle og stryge - så vi dem undre sig over håndboldspillere, der “lægger sig ind på stregen” og cykelryttere, der “bare skal have et ordentligt hul, de kan udnytte”.

Danske Spil spillede på alt det, der giver sig selv, når man er en del af et fællesskab - og som er komplet uforståeligt for dem, der ikke er en del af fællesskabet.

De spillede på den tilfredshed, man føler, når man forstår noget, som andre ikke forstår. Og de gjorde det på en måde, som alle forstod.

Jeg mærkede selv tilfredsheden, da jeg rystede på hovedet af de unge kvinder, der tydeligvis aldrig havde dyrket elitesport. Og jeg er helt sikker på, at der var både kvinder og mænd, der rystede på hovedet af os sportsidioter.

For det var det, der gjorde reklamerne geniale:

At de ikke bare bekræftede os sportsidioter i vores værdifællesskab, men også bekræftede alle dem, der ikke interesserer sig for sport i deres. Ja, man er idiot, hvis man går for meget op i sport. Men det er man også, hvis man går for meget op i negle og nystrøgede skjorter. Så det går nok alt sammen. Og der er plads til os alle sammen.

Jeg ville ønske, at jeg kunne sige det samme om de ‘reklamer’, der kører i virksomheder og organisationer. Tænk hvis de mange strategiske initiativer, ledere konstant ruller ud, ikke blev præsenteret med et selvtilfreds “nu skal I høre, hvad vi har forstået”, men med en selverkendelse af, at man er idiot, hvis man tror, man har forstået alt.

Jovist, ledere forstår noget om at træffe strategiske beslutninger, som medarbejdere ikke forstår. Men hvis man tror, at ledelse handler om at træffe beslutninger, har man ikke forstået noget som helst. Det er fuldstændig ligegyldigt, hvad ledere beslutter, hvis deres medarbejdere ikke forstår og føler ejerskab til strategien. Og derfor er det vigtigt, at ledere forstår, hvordan man skaber ejerskab. Det er samtidig svært for ledere at forstå, fordi ejerskab ikke handler om lederne og deres rolle, men om medarbejderne og deres relationer.

For at føle ejerskab til en strategi, skal medarbejderne:

  • Kunne se sig selv som en del af strategien
  • Føle sig i stand til at forklare strategien overfor andre
  • Føle sig i stand til at handle i overensstemmelse med strategien

Tænk på fodboldfans, som:

  • Taler om ‘vores’ klub og forstår sig selv som fodboldeksperter
  • Tager klub og spillere i forsvar, hvis nogen kritiserer dem, og
  • Møder op på stadion i spillertrøjer, når der er kamp

Dét er ejerskab. Og det er ikke drevet af klubledelsen, men af det fællesskab, klubben gør det muligt for fansene at være en del af.

Derfor er svaret på, hvordan man skaber ejerskab til sin strategi, at det gør man ikke. Ejerskab er nemlig ikke noget, lederen skaber. Det er noget, der opstår, hvis - og kun hvis - medarbejderne beslutter sig for at tage strategien til sig.

Mange ledere tror, at de både kan stille og besvare spørgsmålet på deres medarbejderes vegne. Men sådan fungerer vi mennesker ikke.

Ligesom alle fodboldfans på et tidspunkt har spurgt sig selv, “Holder jeg med FCK eller Brøndby?”, skal alle medarbejdere spørge sig selv: “Kan jeg se mig selv som en del af det fællesskab, strategien muliggør?”

Mange ledere tror, at de både kan stille og besvare spørgsmålet på deres medarbejderes vegne. Men sådan fungerer vi mennesker ikke. Hvis vi skal føle ejerskab for noget, skal vi stille vores egne spørgsmål: “Tror jeg på, at strategien vil bringe mig og mit team et bedre sted hen?”

Det kan føles tungt, når man har brugt tid på at formulere verdens bedste strategi og nu er utålmodig efter at se resultater, men hvis ledere ikke giver deres medarbejdere mulighed for at vælge strategien fra, så kan medarbejderne heller ikke aktivt vælge den til.

Og det er det aktive til- eller fravalg, der afgør, om strategien bliver en succes.

Ligesom et ja til FCK også er et nej til Brøndby, er et ja til den nye strategi også et nej til at gøre, som vi plejer. Uden dette aktive nej, lever ‘plejer’ videre i det fællesskab, medarbejderne har med hinanden. Uanset om lederne forstår det eller ej.

Pia Lauritzen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.