Debat

Minister og Vækstfonden: Vi vil kæmpe for de kvindelige iværksættere

I Danmark er vi gode til iværksætteri. Vi er gode til at få en ide og føre den ud i livet. Vi er gode til at lave forretning af det. Men når vi kigger på det danske iværksætterlandskab, rejser der sig et stort og bekymrende spørgsmål: Hvorfor har vi ikke flere kvindelige iværksættere?

Der er langt færre kvindelige iværksættere end mandlige. Og kvindelige iværksættere har sværere ved at rejse kapital end mandlige. Det er ganske simpelt ikke godt nok.

For med hver talentfuld iværksætter, der snubler på vejen – kvinde som mand – går vi glip af nye forretningseventyr og fremtidens løsninger. Vi får flere ideer i spil, hvis vi har alle med. Når der er barrierer for kvindelige iværksættere, så spiller vi kun på én banehalvdel, og vi går glip af kommende vækstkometer og af sunde, gode investeringscases. Det har vi ikke råd til.

Derfor har vi brug for mere diversitet og flere mangfoldige ledelser.

Vi har ganske enkelt brug for flere kvindelige iværksættere – vi har brug for, at flere forskellige danskere starter nyt op, så vi får iværksættere, der kan udfordre det etablerede og skabe nye produkter, løsninger og services. Men frem for alt har vi ikke råd til at afskrive de kvindelige iværksættere og tabe halvdelen af potentialet på gulvet. Så simpelt er det. Det er hverken rimeligt eller fornuftigt.

Der er mange udfordringer i en mangfoldighedsdagsorden, og det er selvsagt ikke noget, vi kommer til at kunne løse med et trylleslag. For eksempel ved vi, at barselsforholdene er en stor hurdle for kvindelige iværksættere. Her fik regeringen sidste år indført væsentligt bedre vilkår til selvstændige kvinder på barsel og sikret, at de selvstændige kommer med i barsel.dk.

Dermed får de mulighed for højere løn under barsel og større økonomisk tryghed. Samtidig har Vækstfonden længe haft en strategi for at investere i diversitet, og der bliver arbejdet målrettet på at få endnu mere diverse iværksætterteams.

Når vi taler med de kvindelige iværksættere, fortæller de os, at de mangler fleksibilitet og rollemodeller, de kan spejle sig i. Det skal vi lytte til, og vi har et kæmpe arbejde foran os. Vi skal have mere kontakt og mere rådgivning. Vi skal lytte og tale mere sammen. Fra regeringens side, fra Vækstfondens side, fra vores erhvervshuse, fra investorer og alle de andre, der har en aktie i dansk iværksætteri.

Alle ideer er velkomne, så vi løbende kan se på, hvordan vi skaber et iværksættermiljø med en bedre kønsbalance. Iværksætteri er ikke og skal ikke være for de få; for gode ideer kommer alle steder fra.

Og går vi glip af dem, går vi glip af mange af fremtidens vigtige virksomheder og arbejdspladser. Så går vi glip af produkter, løsninger og erhvervseventyr til gavn for vækst i hele Danmark.

BRANCHENYT
Læs også