Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Bedre balance i pensionsformuerne skjuler en voksende ulighed

Det er ikke kun på arbejdsmarkedet, der skal kæmpes for ligestillingen. Også pensionen bærer præg af ulighed.

Torsten Fels, adm. direktør i PenSam Pension

Kvinders pensionsdepoter kommer i fremtiden til at løbe fra mændenes, fordi forskellen i uddannelsesniveau nogle årtier fremme endelig vil rette op på den ulighed, der har været mellem de to køns pensionsformuer.

Sådan lød det i går på Kvindernes Kampdag, og det er selvfølgelig positivt, at der bliver rettet op på den kønsmæssige ubalance, der gennem alle tider har været på pensionsopsparinger, hvor kvinder på grund af strukturelle uretfærdigheder, generelt lavere lønniveauer, barselsperioder og en større andel på deltid har haft lavere pensionsformuer og samtidig højere levealder.

Den positive udvikling dækker desværre over en ulighed, som især mine medlemmer står på den forkerte side af. 80 pct. af opsparerne i PenSam er kvinder, hvoraf mange arbejder indenfor social- og sundhedsområdet. Mens en nyuddannet sosu-assistent i dag kan se frem til en større pensionsopsparing end hendes nyligt pensionerede kollega, står de begge til at have en pensionstilværelse med både opsparinger i den lave ende sammenlignet med den generelle udvikling, og forventeligt med færre år gode år uden sygdom og gener. Det skyldes blandt andet, at en stor gruppe har været på deltid, og at arbejdslivet har været nedslidende.

Vi kan samtidig se, at vores medlemmer generelt er overrepræsenteret i statistikker over førtidspension-tilkendelse også sammenlignet med faggrupper, som traditionelt opfattes som fysisk opslidende som eksempelvis murerfaget. En stor andel oplever samtidig længere perioder på overførselsindkomst i løbet af deres arbejdsliv, hvilket også tydeligt kan mærkes på økonomien i seniortilværelsen.

Der er de senere år kommet mere fokus på tiltag, som kan gavne de mennesker, som er med til at sikre den velfærd, vi alle har vænnet os til, og især det seneste års oplevelser under coronapandemien har understreget vigtigheden af de opgaver, denne gruppe varetager.

Senest med den nye mulighed for tidlig tilbagetrækning, ligesom indførelsen af seniorpension har øget mulighederne for en værdig tilbagetrækning.

Det har været vigtige tiltag, som vi gerne kvitterer for, og som har været nødvendige. Men tiden for nødvendige tiltag er ikke overstået.

Når vi kigger frem i tiden, kan vi fortsat se markante skævheder i den mulighed, vores medlemmer har for en værdig tilbagetrækning i tide. Den opgave er vigtig at have øverst på listen, når den nye Pensionskommission på torsdag i denne uge mødes for første gang og sætter gang i det nødvendige eftersyn af det danske pensionssystem, som længe har været efterspurgt.

For trods roser og international anerkendelse som et af verdens bedste pensionssystemer har vi i Danmark stadig et arbejde foran os i at sikre, at alle borgere både kan have et værdigt arbejdsliv såvel som en værdig tilbagetrækning efter årtier dedikeret til de velfærdsopgaver, som vi og vores kære på et tidspunkt i vores liv kommer til at være afhængige af.

Vi glæder os til at tage del i det arbejde og står klar til at uddybe vores tanker og forslag, når kommissionen trækker i arbejdstøjet. Vi har længe været i gang.

Torsten Fels

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.