Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Hvorfor flygter de danske erhvervssucceser?  

Fremtidens danske erhvervssucceser forsvinder med alarmerende hast fra landet. Noget, der ikke bare bør få alarmklokkerne til at ringe overalt, men også bør føre til en ændring i det danske erhvervsøkosystem. 

Natasha Friis Saxberg er direktør for IT-Branchen

En nylig kortlægning fra Computerworld viser, at de 50 største dansk stiftede it-virksomheder i dag har en markedsværdi på over 700 mia. kr. Det er en tredobling i deres markedsværdi på blot fire år.

Virksomheder der i dag beskæftiger næsten 50.000 mennesker, men hvor halvdelen beklageligvis enten er flyttet helt til udlandet, har hovedsæde uden for Danmark eller ejes af udenlandske virksomheder eller investorer.

Alene de fire største danske it-succeser, der er rykket ud, har skabt 10.000 attraktive job i udlandet. Arbejdspladser vi helt eller delvist kunne have beholdt i Danmark.

Dermed går Danmark glip af enorme skatteindtægter, arbejdspladser og vækst. Alt sammen noget der ellers kunne have været med til at finansiere vores fremtidige velfærd og styrket dansk erhvervsliv.

Tendensen ser kun ud til at blive mere markant. Bare siden nytår har der være tre større virksomhedshandler. Alle kendetegnet ved danske virksomheder i global vækst og med et kæmpe potentiale, hvis de får kapitalen til at ekspanderede nu og her. Men også handler der er kendetegnet ved, at dygtige danske virksomheder er endt på udenlandske hænder. Igen.

Vi skal mere end blot opdræt

At vi i Danmark er så dygtige til at skabe erhvervssucceser, er måske ikke så underligt. Hvad angår digitale forretninger og brug af nye teknologier, er vi globalt anerkendt for at være fødestue for nogle af verdens stærkeste hoveder og virksomheder.

For vi har rigtigt mange dygtige iværksættere herhjemme. Det har skabt et helt lag af lovende it- og tech-virksomheder med meget stort potentiale. Noget som især udenlandske investorer har fået øje på. Helt generelt er værdien af hele it-branchen i vild vækst, herunder de danske start-ups og scale-ups. Så det er et attraktivt segment at fokusere på, da hele vores fremtid kommer til at bygge på digitalisering og teknologi.

Set fra et dansk perspektiv er det en katastrofe, at vi mister vores mest lovende virksomheder til udlandet.

En del af de her selskaber kan ende med at blive det næste århundredes erhvervsmastodonter. Fremtidens Lego, Novo og Mærsk, hvis vi gør det rigtigt.

Det kræver dog, at vi skal kunne mere, end blot at opdrætte erhvervsmæssige fuldblodsheste - og så bare vente på, at de bliver solgt til udlandet.

Skal vi have fuld værdi af de dygtige startups, vi har i Danmark, skal vi blive bedre til at fodre og pleje dem gennem hele deres livscyklus. Især i de sene stadier, er det vigtigt, at vi har økosystemet klar.

Adgang til kapital kan stoppe flugten fra Danmark

Virksomhederne bliver typisk solgt til udlandet, når de for alvor skal skalere op. Det sker, fordi vi herhjemme mangler kapital til de store runder, de såkaldte B og C-runder – der hvor virksomhederne skal bruge store investeringer på at indfri en global markedsstrategi. Det kan være svært at finde de store summer i Danmark, og så står udenlandske investorer klar med den store pengepung.

For den enkelte virksomhed kan det naturligvis være positivt at blive solgt til udlandet, men set fra et dansk perspektiv er det en katastrofe, at vi mister vores mest lovende virksomheder til udlandet.

Så det er en kritisk udvikling, som der er akut behov for at gøre noget ved. Vi har brug for at sikre tilstrækkelig kapital til, at disse virksomheder kan blive i Danmark.

Lad os bruge vores fælles pension på at sikre vores fremtid

Helt konkret bør noget så dansk som vores fælles pensionsmidler i ATP komme i spil. Vi danskere sparer utroligt meget op i pension, og ATP har i dag en pengetank på næsten 1.000 mia. kr. Penge der ofte bliver brugt på investeringer i statsobligationer og aktier i store internationale firmaer.

Tænk hvor mange dygtige danske virksomheder vi sammen kunne hjælpe, hvis vi blot blev enige om at investere 2 procent af vores fælles opsparing i det danske vækstlag.

Det vil skabe nye danske erhvervsflagskibe, attraktive job og skatteindtægter, som vi har hårdt brug for. Især efter coronaen. Samtidig ser vi også en tendens til, at når en startup får succes, fordeles der værdi til medarbejderne, og derved klækkes et nyt kuld serieiværksættere, da de enten stifter nye startups, eller investerer i andre virksomheder.

Det er blandt andet den mekanisme, der har gjort Silicon Valley i USA til verdens epicenter for tech-iværksætteri. På samme måde kan vi i Danmark få styrket hele økosystemet ved at sikre, at vores iværksættere kan få investeringer til at vokse, gennem en lille andel af vores fælles pensionsmidler, så fremtidens mastodonter kan blive på dansk jord.

Så skulle vi ikke tage skridtet sammen og styrke det danske økosystem, så vi sikrer, at fremtidens succeser ikke flygter til udlandet?

Natasha Friis Saxberg

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.