Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Diversitet styrker forretningen og giver bedre resultater

Lad os tænke nyt, så vi får flere kvinder i topledelse og bestyrelser. Diversitet giver bedre beslutninger, mere mangfoldige løsninger og bedre bundlinje.

Jeanette Fangel Løgstrup, bestyrelsesmedlem og tidl. direktør i Danske Bank

For lidt over 15 år siden skrev jeg en bog om kvinder og topledelse. Siden da er der bestemt sket fremskridt, men vi mangler stadig det store gennembrud, og mange af problemstillingerne er fortsat de samme. Status er, at i de store C25-virksomheder besætter kvinder under 30 pct. af bestyrelsesposterne, og kun 20 pct. af direktionsmedlemmerne er kvinder.

Det er ærgerligt for kvinderne. Men det er først og fremmest synd for virksomhederne, som går glip af talent. Analyser viser, at virksomheder, som har kvinder med i de øverste ledelseslag, driver en bedre forretning end dem, som ikke har det. De bedste virksomheder sørger derfor for at være attraktive for hele talentpuljen og bygger en kultur, hvor alle kan trives uanset køn, alder, etnicitet m.v.

Diversitet giver flere nuancer i diskussionerne og dermed mere mangfoldige løsninger og bedre beslutninger. Samtidig er det vigtigt for enhver virksomhed at være i trit med det samfund, som det er en del af. Det kræver, at ikke alle er ens. Ellers får man for mange blinde vinkler.

At diversitet styrker værdiskabelsen er også baggrunden for, at vi ser globale aktører som Nasdaq, Goldman Sachs og Den Norske Oliefond stille krav til f.eks. antal af underrepræsenterede minoriteter eller kvinder nomineret til bestyrelsen. Også verdens største kapitalforvalter, Blackrock, har sat fokus på kønsdiversitet i sine investeringer. I Danmark er bl.a. Pension Danmark fortaler for at udarbejde et decideret kodeks på området. Stigende investorpres vil uden tvivl få mange virksomheder til at agere.

Samtidig er det også vigtigt at vi som samfund får arbejdet med de underliggende årsager på forskellige niveauer. Ikke overraskende viser analyser, at valg af uddannelse påvirker vejen til de store job. Så selv om kvinderne stormer ind på de videregående uddannelser, er det stadig kandidater med en økonomisk eller teknisk baggrund, som når længst.

Måske allervigtigst er arbejdet med at sikre en inkluderende kultur, der giver plads til, at forskellige synspunkter og måder at gøre tingene på er velkomne og værdsatte.

Derudover er der også det familiemæssige aspekt. Det er stadig sådan, at mænd og kvinders karriere påvirkes meget forskelligt, når børnene melder deres ankomst. Så øremærket barsel til mænd, en ligelig deling af opgaverne i hjemmet og nemmere adgang til praktisk hjælp i hverdagen er stadig vigtige områder at få taget hånd om.

På arbejdspladsen skal der selvsagt arbejdes med, hvordan man sikrer diversitet og undgår bias i processer omkring rekruttering, videreuddannelse, forfremmelser og løn. Fleksibilitet og muligheden for at arbejde hjemme indimellem vil også være en stor hjælp for mange. Og det har coronaen jo vist sagtens kan lade sig gøre.

Men måske allervigtigst er arbejdet med at sikre en inkluderende kultur, der giver plads til, at forskellige synspunkter og måder at gøre tingene på er velkomne og værdsatte. Det kræver stærkt lederskab fra øverste sted og den rette ”tone at the top” - og er helt afgørende for at få skabt en mangfoldig virksomhed.

Vi skal også nytænke, hvordan vi egentlig opfatter en karriere. Vi skal jo arbejde i mange år, og på den måde er et arbejdsliv mere en maraton end et kort sprint. Skal det nødvendigvis være sådan, at man skal have stor fremdrift i karrieren netop i de unge år, hvor man også stifter familie – eller kan vi tænke mere langsigtet? Lad os revurdere karrierebegrebet og give mere plads til at skrue op og ned for karrieren afhængig af livsfase. Det kunne være til gavn for både mænd og kvinder og ikke mindst børnene.

I forhold til bestyrelserne er det klart, at vi skal sikre, at der er en stærk fødekæde af talent, som har de rette erfaringer fra f.eks. topledelse. Men samtidig bør vi også tænke nyt. I forbindelse med de nye anbefalinger for god selskabsledelse er der lagt op til, at bestyrelser skal forholde sig til samfund, interessenter og bæredygtighed. Det gør det yderligere vigtigt, at alle ikke er ens. Og derfor bør man overveje kandidater ud fra et bredere felt af baggrunde, end man har gjort traditionelt. Det kunne give fornyelse, nye indsigter – og flere kvinder.

Endelig er det selvfølgelig også op til kvinderne selv, som skal ville karrieren og ønske at gå hele vejen og være villige til at yde den indsats, som det også kræver. Min oplevelse er, at det er der rigtigt mange, der gerne vil. De er derude. Og de er dygtige.

Jeanette Fangel Løgstrup

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.