Serier

Træk vejret – de offentlige finanser har det fint trods corona

Dansk økonomi er på vej ud over afgrunden, lød det både i medier og blandt de politiske partier i begyndelsen af året. Men det er langt fra fakta, viser de seneste tal fra Danmarks Statistik.

Corona rammer verden

2020 var på alle måder et ”annus horibilis” udløst af en pandemi, der snart fik store realøkonomiske konsekvenser i ind- og udland. Og det kunne være gået meget værre, hvis ikke Christiansborg havde leveret den ene hjælpepakke efter den anden, og regeringen havde ført en aktiv finanspolitik. Samlet set har den førte økonomiske politik ifølge Finansministeriet sikret 80.000 job i 2020 og tilsammen ca. 100.000 job i år og til næste år.

Finansministeriet har således gjort rigtig mange ting rigtigt i 2020. Men prognoserne for den offentlige økonomi i det forgangne år er ikke en af dem.

Det gælder eksempelvis den offentlige saldo, som stadig fylder (for) meget i den offentlige debat. På trods af at det er den strukturelle saldo, som den økonomiske politik styres efter.

I foråret 2020, da det så allerværst ud, forventede Finansministeriet helt uhørt et underskud på 160 mia. kr., svarende til ca. 8 pct. af BNP. I december lød forventningen på 81 mia. kr. eller 3,5 pct. Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik, endte de dystre prognoser dog ikke med at holde stik: Underskuddet landede på kun 27 mia. kr. eller 1,1 pct. af BNP.

Forklaringen ligger bl.a. i forventningerne til pensionsskatten. I december, da aktiemarkedet allerede var steget mere end 20 pct. siden årsskiftet, vurderede Finansministeriet forsat, at PAL-skatten for 2020 ville lande på 19,5 mia. kr. Ifølge seneste tal fra Danmarks Statistik ender pensionsskatten i stedet på 48 mia. kr.

Det er en meget stor afvigelse over en meget kort tidshorisont.

Heller ikke skøn for den offentlige nettogæld eller rettere nettoformue, som giver et godt mål for statens finansielle soliditet, sad mildest talt lige i skabet. I Økonomisk Redegørelse fra medio december lød forventningen, at formuen fra 2019 på 146 mia. ville blive mere end halveret i 2020. Igen blev ministeriet overrasket til den gode side. Ved udgangen af året endte formuen på 256 mia. kr., eller svarende til hele 11 pct. af BNP.

Så ja, nedlukningen og den gradvise genåbning, som kommer til at trække ud, er til skade for de offentlige finanser i 2021. Men ikke desto mindre er de offentlige finanser bomstærke og holdbare på langt sigt.

Det bliver derfor ikke hensynet til de offentlige finanser, der kommer til at spænde ben for mulighederne for i de kommende år at investere i velfærd, i den grønne omstilling og i skabelsen af gode jobs.

Læs også
Top job