Debat

Derfor er spekulationsaktien Gamestop mere end en hurtig flirt

Det er nu tre måneder siden, at interessen om Gamestop toppede. Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål om, hvad der skete og hvorfor. Er aktien, når alt kommer til alt, et spekulationsprodukt af tiden eller mere end en flirt?

Gamestop lever. Ikke i bedste økonomiske velgående som virksomhed, men i høj grad som aktie. Investorerne vejrer stadig morgenluft. Nye investorer er på vej ind, og en del af de oprindelige er givetvis stadig med. I baggrunden står fortsat handelsplatformen Robin Hood, og nogle af de mest handelsivrige investeringstropper dirigeres via Reddit/Wall Street Bets.

Gamestop er måske på vej til at få det bedre. Selskabet kan, trods alt og med let forsinkelse, gøre sig håb om at drage fordel af den hæsblæsende udvikling i aktien, som en overgang 100-doblede værdierne. Det nær kostede næsten Melvin Capital og andre hedgefonde livet og udløste under alle omstændigheder store tab, mens få private investorer blev meget velhavende.

Takket være den kapitaludvidelse, som Gamestop offentliggjorde for et par uger siden, og som skal tilføre selskabet op imod 1 mia. dollar i ny aktiekapital, vil det gøre Gamestop i stand til at kapitalisere på aktiestigningerne i årets første måneder.

Gamestop har ikke indtil videre udviklet sig i lighed med den short squezze, som Porsche udøvede på VW-aktien under finanskrisen, hvor ekstreme aktiestigninger ret hurtigt blev afløst af tilsvarende, efterfølgende fald. Gamestop er mere end blot en hurtig flirt, og det er der en række grunde til:

  1. I tilfældet med VW/Porsche var der kun eller overvejende tale om, at kortsolgte positioner blev ”straffet”. I tilfældet med Gamestop er der flere forklaringsvariable i spil.
  2. Tiden kan spille en rolle. Gamestop som investeringsfænomen ramte ind i den måske mest spekulative og likviditetsdrevne investeringstid nogensinde. Alle mener at kunne huske dotcom-boblen og tiden op til finanskrisen i 2008. Jeg var ”med” under begge, men mener, at den ikke mindst likviditetsdrevne aktieinteresse fra januar/februar 2021 er helt i sin egen liga og skala. En domcom-feber multipliceret med 3-5. Vildere, voldsommere og meget mere intens.
  3. Interessen for aktieinvestering- og aktiespekulation er altså ekstrem. Noget af den merinteresse og forskel kan skyldes eller være forstærket af, at forskellen til 1999-2000 og 2004-2008 ikke mindst er, at renterne er ekstremt lave; alternativafkastet er meget lavt eller kan endda for en ikke helt lille gruppe decideret være negativt. ALLE køber derfor aktier. Det giver i sagens natur en ekstrem søgning mod og pres på aktier.
  4. De seneste år er momentumpresset på aktiemarkedet nærmest eksploderet. Traditionelle, fundamentale aktieinvestorer får selskab af ”køb/salg-investorer”, som henter deres inspiration fra fora og får ikke mindst deres investeringssignaler fra kursudviklingen: Køb det som stiger i tiltro til at det stiger endnu mere; sælg det som falder i forventning om at det falder endnu mere.
  5. Ovenstående er blevet forstærket af, at nogle investorer har set en fundamental case for en klassisk turnaround udvikling i selskabet.

Shortsælgere har givet fået sig en lektion, som de ikke glemmer lige med det første. Hvis andelen af shortsolgte investeringsinteresser er tilstrækkelig stor absolut og relativt, kan man gøre sig selv sårbar. Det var noget af det, som skete med Gamestop. Når udviklingen blev så markant, som den gjorde, skyldes det dog, at den effekt ikke stod alene, men blev understøttet af og skete samtidig med mange andre ting. Gamestop kan dermed være blevet et spekulationsprodukt af tiden.

BRANCHENYT
Læs også