Debat

Nu går storinvestorerne til kamp mod grådighed på chefgangen

Den skandinaviske bølge i evalueringen af topchefernes lønpakker tænder håb for et erhvervsliv i balance med det omgivende samfund.

Under Bo Fogeds ledelse har ATP trukket en streg i sandet for den konstante opdrift i topchefernes aflønning. Foto: Nikolai Linares

Det er den tid på året. Vinterhiet er forbi, og i erhvervslivet er topchefernes løn til debat. Igen. For hvad enten de mener, at løn er en privatsag eller ej, skal de børsnoterede virksomheders bestyrelser, der i disse uger beværter generalforsamlinger over det ganske land, have aktionærernes accept til, hvordan de har tænkt sig at brødføde deres øverste ledere.

Som regel forløber det gnidningsfrit. De største og mest professionelle aktionærer er taget i ed og bestyrelserne sikret de fornødne stemmer længe inden, den virtuelle buffet åbner for hoben af private medejere. Men noget er anderledes i år. Næsten umærkeligt åbenbarer en voksende kløft sig mellem danske institutionelle investorer og en række af de største virksomheders bestyrelser. ..

Læs også
Top job