Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Boost i hjemflagning af produktion: Selv om ude er billigst, er hjemme bedst

Virksomheders hjemflagning af produktion er en spirende trend, der kan ramme dig som forbruger, men give dig interessante muligheder som investor.

Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Usikkerheden om fremtiden har under coronakrisen fået mange virksomheder til at træde på bremsen, nedbringe varelagre og holde igen med at foretage nye, store investeringer. Det er blot sund forsigtighed og rettighed omhu, når man navigerer i ukendt farvand – og også mange forbrugere har holdt igen.

Til gengæld skriger det på flaskehalse, når udrulningen af coronavacciner i den kommende tid sætter fart på global økonomi, og fremstillingssektoren trykker speederen i bund. Så bliver der rift om råvarer og komponenter, hvilket løfter inflationen og har været med til at presse de lange renter i vejret.

Men én ting er, at inputpriserne stiger for virksomhederne. De stærkeste brands kan typisk blot sende prisforhøjelserne videre til os forbrugere. Noget andet og mere alvorligt er, hvis du som virksomhed slet ikke kan få fat i de råvarer og komponenter, du skal bruge for at fremstille og sælge dit produkt. Så får du for alvor sved på panden.

Et aktuelt eksempel er den globale mangel på semiconductors – dvs. computerchips – der blandt andet har tvunget Volkswagen til at skrue ned for produktionen af biler, fordi de ikke kan skaffe nok. Et andet eksempel er produktionen af coronavacciner, hvor alle lande er sig selv nærmest, og mange lande pludselig er komplet afhængige af leverancer fra udenlandske producenter.

Udstiller virksomheders sårbarbed

Bekymringen om forsyningssikkerhed får nu virksomheder og nationer til at sætte endnu mere fokus på hjemflagning af produktion. I forvejen spirede tendensen, der også har fået næring af handelskrigen mellem USA og Kina. Her er et af våbnene i arsenalet at afskære modparten fra vigtige råvarer og komponenter, og coronakrisen har altså yderligere udstillet virksomheders afhængig af – og sårbarhed over for – deres forsyningslinjer.

For hvad nytter det at have de bedste eller billigste produkter, hvis du ikke kan levere, når efterspørgslen er der? Eksempelvis fordi dine underleverandører på den anden side af kloden har sendt medarbejderne hjem eller omstillet produktionen til andre produkter, der er kritisk lokalt behov for i en krisetid?

Godt nok peger lavere lønomkostninger fortsat på, at det bedst kan betale sig at producere mange produkter og komponenter i udviklingslande, og i globaliseringens tegn har tendensen været, at billig produktion fyldte mere end produktionssikkerhed. Men den grundindstilling er altså gradvist ved at ændre sig, og stigende lønomkostninger i et land som Kina samt øget automatisering af produktionen ved brug af robotter understøtter udviklingen.

It-sektoren begynder at slå bak

Tendensen afspejler sig i flere nylige surveys blandt virksomheder. En global rundspørge fra analysevirksomheden Gartner blandt ca. 1.300 såkaldte supply chain leaders viser, at 30 pct. planlægger at skifte til regionale forsyningskæder. En anden survey fra kreditforsikringsselskabet Euler Hermes blandt 363 amerikanske virksomheder viser, at 21 pct. af dem aktivt overvejer at hjemflage deres egen produktion.

Et godt eksempel på tendensen er it-sektoren, hvor mange amerikanske virksomheder de seneste årtier har udflaget produktionen til lavtlønslande. Selv om amerikanske it-selskaber f.eks. tegner sig for 48 pct. af det globale salg af semiconductors, tegner deres amerikanske fabrikker sig blot for 12 pct. af den globale produktionskapacitet, jf. data fra investeringsbanken Bank of America. Men i den senere tid har flere producenter varslet øget produktion af semiconductors i USA – herunder Intel, der vil investere omkring 20 mia. dollar i to nye fabrikker i Arizona.

Giver muligheder for investorer

I første omgang bliver det formentlig ikke forbrugerne, der vinder på den udvikling – de kan meget vel komme til at skulle betale mere for en række produkter. Vinderne kan til gengæld blive selskaber inden for automatisering og robotter, og dem finder man ikke mindst inden for sektorerne industri og it. Investeringsmæssigt er det et tema, vi i Danske Bank ser interessante afkastmuligheder i og har haft fokus på gennem længere tid, og nu kan coronakrisen altså være med til at give udviklingen et ekstra boost.

Lars Skovgaard Andersen

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.